Tanskassa seurataan dementikoita GPS-laitteilla

Tanskassa on alettu valvoa dementiapotilaita hälytys- ja GPS-laitteilla, paikallisuutisia englanniksi toimittava The Local kertoo.

Hoivakotien asukkaiden varustelu hälytys- ja seurantalaitteilla sallittiin Tanskan laissa vuonna 2010. Tanskan kansallisen yleisradioyhtiön Danmarks Radion (RD) tekemän selvityksen perusteella nyt kunnista jo 86 eli suurin osa hyödyntää teknologiaa dementiapotilaiden seurannassa.

Käytössä on hälyttimiä, jotka laukeavat henkilön poistuessa hoivakodin alueelta sekä GPS-laitteita, joiden avulla kadonneet potilaat voidaan nopeasti löytää.

Tanskan sosiaali- ja sisäministeri Karen Ellemann kommentoi DR:lle selvityksen tulosta positiiviseksi. Myös ikääntyvien hyvinvointiin keskittyneestä, voittoa tavoittelemasta Ældre Sagen -yhdistyksestä (DaneAge) kerrottiin DR:lle, että uusi teknologia on hyväksi dementiapotilaille.

– Yritä kuvitella, kuinka pelottavalta täytyy tuntua olla jossain ilman mitään tietoa olinpaikastaan, jääkylmässä, kykenemättömänä löytää tietä kotiin. Monissa tapauksissa (dementiapotilaat) ovat jopa hengenvaarassa, joten heidän löytämisensä on välttämätöntä, yhdistyksen alueneuvoja Margrethe Kähler sanoi DR:lle.

GPS-laitteiden vaikutuksesta dementikoiden yksityisyyteen on kannettu jonkin verran huolta, mutta Kähler sanoi uskovansa, että teknologia pikemminkin auttaa hoivakotien asukkaita säilyttämään vapautensa, sillä näin heitä ei tarvitse pitää lukittujen ovien takana. Potilaita ei jatkuvasti seurata, mutta jos he eivät tule retkiltään takaisin, voidaan nähdä, missä he ovat juuri sillä hetkellä.

Kähler lisäsi myös, että valtaosa hoivakodeista katoavista dementikoista ei lähde paikalta siksi, että asuinolot tekisivät heidät onnettomiksi, vaan koska sairaus on saanut heidät sekavaan tilaan.

– He ajattelevat, että menevät kotiin lypsämään lehmiä. Tai neuvottelemaan pörsseistä. Jos he ovat tarpeeksi vahvoja fyysisesti, he nousevat ja lähtevät huoneistaan. Joten huolehtiminen siitä, että he eivät eksy, on meidän jokapäiväinen tehtävämme, Kähler sanoi DR:lle.

Onko roboteista vanhustenhoitajiksi?

Studio55.fi-lähetyksessä tutustuttiin robottihylkeeseen ja robotiikan tulevaisuuteen vanhustenhoidossa marraskuussa 2015.

Onko roboteista vanhustenhoitajiksi? 25:00

Lue myös:

    Uusimmat