Mainos

Tanskan Soldiers of Odin lopettaa: Ei halua leimautua natsijärjestöksi

Tanskan Soldiers of Odin -katupartiojärjestö ilmoitti eilen lopettavansa toimintansa. Asiasta kertoo tanskalainen radiokanava Radio24syv verkkosivuillaan.

Soldiers of Odinin Tanskan osasto kertoo lopettamisen syyksi sen, että järjestö ei halua leimautua äärioikeistolaiseksi- tai natsijärjestöksi. Järjestö tiedotti asiasta vain muutama päivä sen jälkeen, kun radiokanava oli tehnyt järjestöstä kriittisen jutun. Järjestöllä oli toimintaa useassa tanskalaiskaupungissa, muun muassa Kööpenhaminassa ja Ronnessa.

– Lopetamme, koska haluamme sanoutua irti suomalaisesta Soldiers of Odinista. Emme ylipäätään halua, että meidät liitetään uusnatsismiin ja äärioikeistolaisuuteen, tiedottaja Arne Andersen sanoi radiokanavalle.

Andersenin mukaan lopettamispäätös oli järjestön johtohahmojen kesken yksimielinen.

Kaikki eivät ole kuitenkaan ilahtuneet järjestön lopettamispäätöksestä. Tanskan Soldiers of Odinin Facebook-sivu on täyttynyt turhautuneista ja pettyneistä kommenteista. Yhden kommentin mukaan kolmen henkilön päätös lopettaa ei tarkoita sitä, että kaikki järjestön jäsenet pistäisivät hanskat tiskiin.

Suomessa Soldiers of Odinia pidetään jopa kiihkokansallisena järjestönä, jonka katupartiointi on herättänyt laajaa huomiota. Järjestöä on syytetty rasistisista motiiveista, vaikka se on itse ilmoittanut haluavansa auttaa kaikkia Suomessa asuvia.

Järjestö on levinnyt Suomesta Tanskan lisäksi ainakin Ruotsiin, Norjaan ja Viroon. Lisäksi sillä on tukiryhmiä myös Yhdysvalloissa ja Australiassa asti.

Tanskan osaston lopettamisesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

7:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.