Mainos

Tanskan Plan International -kummilapsijärjestö seurantaan

Tanskan siviilioikeuksista vastaava virasto on ottanut Tanskan Plan International -kummilapsijärjestön erityisseurantaan, kertoo tanskalainen uutistoimisto RB.

Tanskan Plan on joutunut seurantaan sen jälkeen, kun tanskalainen Berlingske Tidene -lehti kertoi viime viikonloppuna, että suurin osa tanskalaisten kummien antamista lahjoituksista ei päädy köyhien maiden lapsille, vaan paikallisjärjestön mainoskuluihin ja hallintoon.

Tänään Berlingske Tidene -lehti kertoi, että mikään puolueeton taho ei ole kertaakaan tarkistanut, miten Tanskassa toimivat kummilapsijärjestöt käyttävät varansa. Näin ollen kehitysmaiden lapsia tukevien kummien täytyy luottaa vain järjestöjen antamaan tietoon siitä, miten lahjoitetut varat kohdentuvat kummilapsille.

Tanskan Plan Internationalin esitteessä kummille kerrotaan, että 80 prosenttia kummin antamasta rahoituksesta menee kummilapsen hyväksi, 20 prosenttia hallintoon. Esitteestä ei käy ilmi, että 20/80 -malli on tavoite, jota järjestö ei saavuta ensimmäisinä vuosinaan. Tanskan Plan Internationalilla viisi ensimmäistä vuotta valtaosa tanskalaisten kummien lahjoittamista kruunuista käytetään Tanskassa järjestön toiminnan kehittämiseen. Sillä aikaa kansainvälinen kattojärjestö Lontoosta käsin rahoittaa tanskalaisten kummilasten tukemisen.

Suomen Planin kulurakenne kevyempi<?LL_ARTICLEIMG ID=21724 ALIGN=RIGHT>


Plan International on toiminut myös Suomessa kahden vuoden ajan. Plan Internationalin Suomi Säätiön toiminnanjohtajan Marja-Riitta Ketolan mukaan 80 prosenttia kehitysmaiden lasten tukemiseen ja 20 prosenttia hallintoon on järjestön kansainvälinen keskiarvo. Uusilla toimistoilla kulurakenne on raskaampi, jolloin kummilasten tukeminen tapahtuu osittain järjestön Lontoon päämajasta käsin.

-Suomen kulurakenne on kuitenkin jo nyt kevyempi kuin Tanskan, pitkälti erittäin aktiivisen vapaaehtoisverkostomme ansiosta, Ketola kertoo.
-Haluan korostaa, että jokaista kummilasta todella tuetaan ilmoittamallamme tavalla. Mutta ei se ole konkreettisesti minun markkani, mikä lähetetään omalle kummilapselleni, Ketola muistuttaa. Jokaisen avustajamaan Plan International lähettää kummien lahjottamat varat omien kulujensa vähentämisen jälkeen Lontooseen.

Ketola ei halunnut arvioida, miten monta prosenttia suomalaisten kummien antamasta avustuksesta menee tällä hetkellä Suomen järjestön hallintokuluihin.
-Tämän vuoden tilinpäätöksemme valmistuu syksyllä. Silloin tilinpäätöstiedot ovat kaikkien nähtävissä säätiörekisterissä. Kulurakenteemme kevenee jatkuvasti sen myötä, kun lisää kummeja saadaan toimintaan, Ketola kertoi. Planilla on Suomessa tällä hetkellä lähes 8500 kummia.Tanskassa Planilla kummeja on 13 000.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.