Mainos

Tanska sulkee Zimbabwen lähetystönsä

Tanska on päättänyt sulkea suurlähetystönsä Zimbabwessa ja lopettaa kehitysyhteistyönsä maan kanssa reaktiona presidentti Robert Mugaben kiisteltyyn vaalivoittoon maan viikon takaisissa presidentinvaaleissa. Asiasta ilmoitti ulkoministeri Per Stig Möller eilen illalla.

- Kansallisten ja kansainvälisten tarkkailijoiden raportit osoittavat selvästi, että vaalit eivät olleet vapaat eivätkä rehelliset, sanottiin Tanskan ulkoministeriön kannanotossa. Maa kertoo sulkevansa suurlähetystönsä kesän aikana.

Tanska jäädytti suurimman osan kehitysyhteisyöstään jo viime elokuussa. Ministeriön mukaan lopusta yhteistyöstä luovutaan vaiheittain niin pian kuin mahdollista "jatkuvien ihmisoikeusloukkausten" vuoksi. Tanska antoi Zimbabwelle apua viime vuonna 120 miljoonaa kruunua (16 miljoonaa euroa).

Suomella ei kehitysyhteistyötä


Yksikön päällikkö Kari Alanko Suomen ulkoministeriön Eteläisen Afrikan yksiköstä kertoo, että ministeriöllä ei ole suunnitelmia Zimbabwessa olevan suurlähetystön pikaisesta sulkemisesta.

- Meillä on menossa edustustoverkoston tarkistus, ja siinä on keskustelut aluillaan. Yhtenä vaihtoehtona on esillä Hararen edustuston kohtalo, Alanko sanoo.

Juuri nyt Suomella ei kuitenkaan ole nimenomaan Hararen suurlähetystöön kohdistuvia sulkemissuunnitelmia. Alanko sanoo, että kehitys maassa sekä argumentit puolesta ja vastaan tietenkin vaikuttavat sulkemispäätöksiin, kun edustustoverkoston tulevaisuudesta päätetään.

Suomella ei ole ollut varsinaista kehitysyhteistyötä Zimbabwen kanssa moneen vuoteen. Sen sijaan ihmisoikeus- ja demokratiatukea on annettu zimbabwelaisille kansalaisjärjestöille. Aiheena on ollut muun muassa vaalikoulutus. Apua on annettu 84 000 euroa.

(MTV3-STT-Reuters-RB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.