Tanska peruu syyrialaisten oleskelulupia – pääministerin tavoite on "nolla turvapaikanhakijaa"

Viranomaisten mukaan olosuhteet Damaskoksessa ja lähialueilla sallisivat jo palaamisen osalle turvapaikan saaneista. Sosiaalidemokraattisen pääministerin Mette Frederiksenin mukaan Tanskan tavoitteena on oltava "nolla turvapaikanhakijaa".

Monet Tanskassa asuneet syyrialaiset ovat saaneet tänä keväänä epämieluisia terveisiä maahanmuuttoviranomaisilta. Eräs heistä on Vejlessä asuva Sabriya al-Fayyad. Maaliskuun lopulla tulleen sähköpostiviestin mukaan hänen ja kahden tyttären oleskeluluvat on peruttu, koska Tanska pitää Damaskosta lähialueineen "turvallisina" palata.

On totta, ettei presidentti Bashar al-Assadin hallinnon hallussa olevassa Syyrian pääkaupungissa ole pitkään aikaa sodittu. Tämä ei kuitenkaan lohduta Tanskassa traumaperäiseen stressiin hoitoa saavaa al-Fayyadia, jonka aviomies ja tämän veli kuolivat al-Assadin hallinnon käsissä.

Al-Fayyadin kahta poikaa oleskeluluvan peruminen ei koske, koska nämä joutuisivat ikänsä puolesta todennäköisesti astumaan Syyrian asevoimien palvelukseen.

–  Pelkään, että minut pidätetään, ja että he kysyvät: Missä poikasi ovat? Heidän pitää suorittaa asevelvollisuutensa, al-Fayyad sanoo AFP:n haastattelussa.

Hän miettii, kuka huolehtisi siinä tilanteessa hänen 10- ja 12-vuotiaista tyttäristään, jotka ovat käyneet koulua vain Tanskassa, eivätkä osaa kirjoittaa tai lukea arabiaa.

Koskee vain osaa Tanskan syyrialaisista

Tanskan tiukka maahanmuutto- ja turvapaikkalinja ei ole aivan uusi keksintö, vaan sitä ovat ajaneet jo edelliset hallitukset. Maan parlamentissa linjalla on enemmistön tuki. Myös sosiaalidemokraattien pääministeri Mette Frederiksen on ollut tiukkana: hänen mukaansa Tanskan tavoitteena pitää olla se, että maahan saapuisi "nolla turvapaikanhakijaa".

–  Meillä on ollut lisääntyviä integraatio-ongelmia, työttömyyttä, korkeita rikollisuuslukuja, kulttuurista vastakkainasettelua, emmekä haluaa näiden ongelmien kasvavan entisestään, perustelee sosiaalidemokraattisessa puolueessa maahanmuuttoasioista vastaava Rasmus Stoklund AFP:lle.

Tiukkaa pakolaislinjaa ja syyrialaisten mahdollisia palautuksia on myös vastustettu mielenosoituksissa, jollainen järjestetään jälleen myöhemmin tänään Kööpenhaminassa.

Tanskan lain mukaan henkilölle voidaan myöntää turvapaikka ja tilapäinen oleskelulupa, jos olot lähtömaassa ovat yleisesti liian levottomat ja väkivaltaiset. Oleskeluluvassa ei ole päivämäärää päättymiselle, mutta lupa voidaan perua, jos olosuhteiden katsotaan lähtömaassa kohentuneen.

Tanska on toistaiseksi ainoa EU-maa, joka on tehnyt tällaisen johtopäätöksen Syyrian, tai tarkemmin ottaen Damaskoksen alueen osalta. Tanskassa on noin 32 000 turvapaikan saanutta syyrialaista, joista noin 5  000 on saanut jäädä maahan Syyrian yleisen turvattomuuden takia, eikä esimerkiksi henkilökohtaisen vainon takia.

Linjauksen perusteella satoja syyrialaisten oleskelulupia on tullut uudelleen arvioitaviksi. Kielteisestä päätöksestä voi valittaa pakolaisneuvostoon, ja monet ovatkin saaneet alkuperäisen päätöksen kumotuksi. Silti esimerkiksi Amnesty Internationalin tietojen mukaan useiden kymmenien osalta oleskeluluvan päättyminen on lopullista.

Armeijaan joutumisen uhka suojelee miehiä

Oleskelulupien perumiset painottuvat naisiin ja lapsiin, kun taas asepalveluksen uhkaamat miehet saavat jäädä Tanskaan helpommin, kertovat turvapaikanhakijoita avustavat juristit.

Lukiosta tänä keväänä valmistuva Aya Abo Daher oli jo suunnitellut yhteisiä ylioppilasjuhlia kavereidensa kanssa, mutta saikin ilmoituksen, ettei hänen ja hänen vanhempiensa oleskelulupia enää uusittaisi.

Vuodesta 2015 Tanskassa asuneen ja tanskaa sujuvasti puhuvan Daherin puolesta ovat vedonneet niin omat koulukaverit kuin lukion rehtori. Daherin kaksi veljeä pakenivat Syyriasta Tanskaan jo ennen siskoaan, mutta heidän oleskelulupansa eivät ole katkolla armeijaan joutumisen uhkan takia.

–  Karkottaminen repisi perheemme uudelleen hajalle sen jälkeen, kun olemme rakentaneet yhteisen elämän tänne, Daher sanoo Deutsche Wellen haastattelussa.

Paluu Damaskokseen olisi tuskin ongelmatonta, sillä Daherin perhe joutui siellä vaikeuksiin jo silloin, kun kaksi veljeä oli lähtenyt ulkomaille pakoon asepalvelusta. Sama voisi olla edessä myös nyt, sillä Amnestyn tietojen mukaan kaikki Syyriaan hallituksen valvomille alueille palaavat siviilit joutuvat turvallisuusviranomaisten kuulusteluihin.

Kohtalona joutuminen pitkäksi aikaa palautuskeskuksiin

Perinteisesti ihmisoikeuksien puolustajana pidetyn Tanskan Syyria-linjaus on sikäli paradoksaalinen, ettei maa halua edelleenkään olla missään tekemisissä Damaskoksessa valtaa pitävän al-Assadin hallinnon kanssa. Näin ollen oleskelulupansa menettäneitä syyrialaisia ei aiota palauttaa pakolla, koska Tanskalla ja Syyrialla ei ole nykyisellään diplomaattisuhteita.

Vapaaehtoinen palaaminen on toki mahdollista mutta epätodennäköistä. Tämän vuoksi oleskelulupansa menettäneet sijoitettaneen erityisiin palautuskeskuksiin odottamaan olosuhteiden muuttumista. Odotuksesta uhkaa tulla pitkä, sillä hallinnon vaihtumisesta ei ole Syyriassa merkkejä.

Vankeinhoitolaitoksen ylläpitämissä palautuskeskuksissa Tanskaan jo monella tapaan kotoutuneilla syyrialaisilla ei ole oikeutta tehdä työtä tai opiskella, myös tanskan kielen kurssit on kielletty. Karujen olojen tarkoituksena arvioidaan olevan pyrkimys taivuttaa oleskelulupansa menettäneet lähtemään Tanskasta vapaaehtoisesti ja toimia muille ennaltaehkäisevänä pelotteena ylipäänsä pyrkiä Tanskaan.

Hyväntekeväisyysjärjestö: 6 ihmistä kuollut Syyrian hallituksen tekemässä iskussa sairaalaan, joukossa lapsi 0:35
Hyväntekeväisyysjärjestö: 6 ihmistä kuoli Syyrian hallituksen tekemässä iskussa sairaalaan maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat