Ex-jengijohtaja ja kolmoismurhaaja Lauri Johansson kommentoi vapautumispäätöstään Radio Deille – yksi asia voi pistää takaisin kalterien taakse: "Vannomaan en lähde tietenkään"

Lauri Johansson kommentoi vapautumispäätöstään Radio Deille 3:27

Entinen jengijohtaja Lauri "Late" Johansson vapautuu vankilasta ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2020, päätti Helsingin hovioikeus tänään käydyssä käsittelyssä. Johansson kommentoi vapautumispäätöstään tuoreeltaan Radio Dein haastattelussa. 

– Kiitollinen saa olla siitä, että on tällaisen yhteiskunnan jäsenenä, missä jokaiselle annetaan mahdollisuus. Missä tahansa muualla maailmassa en olisi selvinnyt näin vähällä, Johansson herkistyy.

Helsingin hovioikeuden päätöstä puolsi Johanssonin pitkään jatkunut hyvä käytös ja aktiivinen opintoihin osallistuminen. Yli 17 vuotta vankilassa istunut entinen jengipomo perustelee itse omaa vapautumistaan Radio Dein haastattelussa muun muassa päihteettömyydellä.

– Viimeinen positiivinen päihdetestitulokseni on vuodelta 2006. Minulla ei ole ollut mitään merkintöjä yli kymmeneen vuoteen. 

Koevapauteen jo joulukuussa

Hyvä käytös ja päihteettömyys ovat tuoneet miehen pitkälle, mutta yhtenä vapautumisen perusteena hän listaa myös oman uskoontulonsa.

– Tullessani uskoon tunnustin kaikki vanhat rikokseni ja tein pesäeron alamaailmaan, Johansson toteaa.

Entisen jengipomon virallinen vapautumispäivä on 1. kesäkuuta 2020, mutta Johansson arvelee pääsevänsä puolen vuoden koevapauteen jo tämän vuoden joulukuussa.

"Niin kauan kuin puhelin soi ja pyydetään puhumaan, minä menen"

Vapautuminen tarkoittaa 53-vuotiaalle miehelle myös aivan uutta elämänvaihetta.

– Pitkään olen tätä miettinyt ja nyt kun tämä vihdoin konkretisoituu, on siinä opettelemista. Päivääkään en ole elänyt normaalia arkielämää, Johansson kertoo.

Vapautumisensa jälkeen mies suunnittelee tienaavansa elantonsa lähinnä puhumalla ja kirjoittamalla, sillä Johanssonille myönnetyllä takuueläkkeellä ei leveää elämää eletä.

– Niin kauan kuin puhelin soi ja pyydetään puhumaan, niin kyllä minä menen, hän toteaa. 

Riskinä passitus takaisin kalterien taakse

Vapaus tuo Johanssonille etuja, mutta myös riskejä. Mies kertoo, että on olemassa yksi erityinen riski, joka voisi passittaa hänet takaisin kaltereiden taakse.

– Oma riskini alkaa a:lla niin kuin amfetamiini. Se oli ennen rakkauteni ja työni. Vaara on olemassa, jos retkahdan uudelleen, mutta niin kauan pärjään, kun en ota yhtään huikkaa.

– Vannomaan en lähde tietenkään, mutta oma kantani huumeiden kohdalla on ei, Johansson lisää vielä.

Mies kertoo vapautumispäätöksensä kirvoittaneen onnitteluviestejä aina alamaailmasta eduskuntaan saakka. Kun Johanssonilta kysytään, mitä hän aikoo tehdä ensimmäisenä vankilasta vapauduttuaan, on vastaus heti selkeä.

– Menen ottamaan salille kovan kyykkytreenin, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat