Tankin eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Oliko tämä venäläisvaunun viimeinen matka?

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Lennokin isku kohdistuu Ukrainan armeijan mukaan tiellä ajavaan venäläiseen panssarivaunuun. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa.

Ukraina on käyttänyt lennokkeja tehokkaasti läpi Venäjän suurhyökkäyksen.

Videolla näkyy FPV-lennokki, johon on kiinnitetty räjähde, tehden siitä itsemurhadronen.

Lennokin isku kohdistuu Ukrainan armeijan mukaan tiellä ajavaan venäläiseen panssarivaunuun.

Ukrainan mukaan erikoisjoukkojen dronehyökkäys tuhosi tankin, mutta videon perusteella tätä on mahdotonta todentaa. Video päättyy lähikuviin panssarivaunusta. Oletettavan räjähdyksen hetkellä videokuva päättyy.

Jutun alussa oleva video on Ukrainan puolustusministeriön julkaisema. Sen aitoutta ei ole vahvistettu.

FPV-lennokkeja ohjataan kuvan avulla, ei silmävaraisesti. Sotatilanteessa niillä on näin ollen mahdollista iskeä verrattain turvallisesti kaukana oleviin viholliskohteisiin.

Ukraina on käyttänyt läpi Venäjän suurhyökkäyksen lennokkeja tehokkaasti. Sodan alussa aseistetut turkkilaisvalmisteiset Baykar Bayraktar TB2 -dronet saivat paljon huomiota.

Sotakuukausien edetessä Ukrainan on raportoitu hyödyntäneen yhä enemmän siviililennokkeja. Niitä on käytetty sekä tiedustelussa, itsemurhaiskuissa että esimerkiksi kranaattien tiputtamisessa.

Esimerkkivideo tilanteesta, jossa lennokki pudottaa räjähteen, löytyy alta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan drone pudottaa kranaatin panssarivaunujen väliin 1:02
Videolla Ukrainan drone pudottaa kranaatin panssariajoneuvojen väliin. Ukrainan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Videomateriaalin perusteella on usein vaikea arvioida, onko panssarivaunu ollut jo hylätty siinä vaiheessa, kun lennokki sen sisälle esimerkiksi kranaatin tiputtaa.

Venäläisten panssarimiehistöjen toimintaa on joka tapauksessa pitkin sotaa kritisoitu vaunujen luukkujen pitämisestä auki sellaisissa tilanteissa, joissa niiden pitäisi turvallisuuden vuoksi olla ehdottomasti kiinni.

Hieman huvittavasti jopa Venäjän puolustusministeriön äskettäin jakamalla panssarivaunuvideolla näyttää siltä, että venäläistankki ajaa väitettyyn taistelutilanteeseen luukut auki, paljastaen näin tankkimiehistön tulelle ja lennokeista pudotettaville räjähteille. Venäjän puolustusministeriön jakama panssarivideo löytyy alta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Videolla Venäjän modernein panssarivaunu T-90M väitetysti tulittaa ukrainalaisia 1:09
Videolla Venäjän T-90M-panssarivaunu väitetysti tulittaa Ukrainan asemia. Venäjän armeijan itse julkaisemassa sotapropagandavideossa on esillä useita seikkoja, joista sen panssarivoimia on toistuvasti läpi sodan kritisoitu. Video on helmikuulta 2023.

Lennokeista tiputettaviin panssarivaunuilla on helppo lääke: Luukut kiinni. Tästä jakoi havainnollistavan videon Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpää.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Oikein toimivaa vaunua, jolla on luukut kiinni ei (dronepommi) hetkauta pätkääkään. Opetus: ei kannata vetää propagandavideoista kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, Mäenpää tviittasi.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat