Venäjä myöntää: Kremlin sisäpiirissä käynnissä valtataistelu

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on vahvistanut, että Kremlin sisäpiirissä on sisäistä valtakamppailua.

Zaharova totesi asian Moskovassa järjestetyssä paneelissa, johon hän osallistui, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Paneelikeskustelussa Zaharova myönsi, että nimettömiksi jääneet Kremlin "eliitin" jäsenet taistelevat keskenään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Zaharovan mukaan Kreml ei voi kopioida stalinistista mallia. Neuvostoliittoa vuosina 1924–1953 johtanut Josif Stalin kiristi Vladimir Leninin pystyttämän yhden totuuden järjestelmän äärimmilleen, eikä vaihtoehtoisia näkemyksiä juuri suvaittu.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

“Totuutta pahoinpidellään” – tällaista Venäjän propaganda on nyt 5:13
"Totuutta pahoinpidellään" – tällaista Venäjän propaganda on nyt. Juttu on helmikuulta.

Puolustusministeriö vastaan Wagner

Julkisesti näkyvintä valtataistelu on ollut puolustusministeri Sergei Shoigun ja palkkasotilasryhmä Wagnerin perustajan ja johtajan Jevgeni Prigozhinin välillä.

Venäjän suurhyökkäyksen tavoitteleman pikavoiton jäätyä haaveeksi, on Prigozhininin kieli terävöitynyt.

Prigozhin syytti helmikuussa Venäjän johtoa "maanpetoksesta", koska hänen mukaansa Wagner-joukkoille suunnatut ammustoimitukset ovat tahallaan olleet niukkoja.

Wagner-johtajan mukaan viimeisen pyynnön jälkeen hänen kommunikaatiokeinonsa päätöksiä tekeviin tahoihin pantiin poikki.

– Jotta en enää voisi pyytää ammuksia, he katkaisivat kaikki puhelinyhteydet toimistoissa ja (Wagnerin) yksiköissä. He myös estivät pääsyni tahoihin, jotka tekevät päätöksiä, Prigozhin kirjoitti Telegramissa.

Lauantaina Prigozhin puolestaan totesi pyrkivänsä Ukrainan presidentiksi vuonna 2024.

Kärkkäiden lausuntojensa myötä Prigozhininista on tullut monien Venäjä-mielisten sotakommentaattorien lemmikki. Myös he ovat toistuvasti kritisoineet tapaa, jolla Venäjä käy sotaa. Useita Venäjä-mielisiä sotakommentaattoreita yhdistää vankka sotamyönteisyys.

Venäjän propagandalla ei ole mitään rajaa: Näin köyhästi lännessä eletään Venäjän median mukaan 2:14
Venäjän propagandalla ei ole mitään rajaa: Näin köyhästi lännessä eletään Venäjän median mukaan. Juttu on helmikuulta.

ISW: Miksi Kreml myöntää ongelman?

Ajatushautomo Institute for the Study of War pitää ulkoministeriön tiedottaja Zaharovan lausuntoa huomionarvoisena.

ISW katsoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on paljolti luovuttanut viestimet osittain itsenäisille toimijoille. Näin ollen niin sanotulla virallisella totuudella on vähemmän painoarvoa.

– Putin on ilmeisesti kykenemätön tekemään ratkaisevia toimia ottaakseen viestimet takaisin haltuunsa, ISW arvioi.

Mielenkiintoista myös on, miksi vuodesta 2015 ulkoministeriön tiedottajana toiminut Zaharova yhtäkkiä julkisesti myöntää, että Kremlissä kuhisee.

Ajatushautomo ISW arvioi, että kyse voi olla siitä, että Zaharova pyrkii liennyttämään sotakommentaattoreiden odotuksia Kremlin kyvystä pitää yhtenäinen tarina kasassa.

Äärimmäisessä tapauksessa voi kyse olla jopa siitä, ettei Kremlillä ole tällä hetkellä kykyä luoda yhtenäistä politiikkaa, ISW epäilee.

Venäläiselle TV-kanavalle ilmestyi ydinonnettomuusvaroitus 0:21
Venäläiselle TV-kanavalle ilmestyi ydinonnettomuusvaroitus.

Lue myös:

    Uusimmat