Tänään tv:ssä: Suojaamattomissa älylaitteissa piilee iso tietoturvauhka

Teknavin 14. tv-kauden kuudennessa jaksossa (ma 23.10. klo 22.35 MTV3) testataan uusi Peugeot 5008, poltetaan kumia Lexuksen uudella sporttihybridillä ja selvitetään minkälaisia tietoturvauhkia IoT eli esineiden internet tuo tullessaan.

IoT eli Internet of Things on yksi aikamme suurimpia elektroniikkamaailman ilmiöitä, joka vaikuttaa koko ajan voimakkaammin elämäämme sekä töissä että vapaalla. IoT tarkoittaa älyn tuomista fyysisiin esineisiin, laitteisiin tai koneisiin internet-verkon avulla. Laitteita liitetään internetiin koko ajan enemmän. Siru, jolla esimerkin perinteinen leivänpaahdin muuttuu älyleivänpaahtimeksi, tulee löytymään tulevaisuudessa lähes kaikista laitteista.

– Se ei välttämättä ole siellä sen takia, että kuluttaja haluaisi älyleivänpaahtimen; ehkä enemmänkin siksi, että valmistaja haluaa, että heidän leivänpaahtimensa raportoivat, mitä he tekevät ja missä he ovat, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

IoT-laitteiden räjähdysmäinen lisääntyminen on tuonut mukanaan uudenlaisen tietoturvauhan. Ilman suojausta internetiin yhteydessä oleva kone tai esine on tietoturvariski.

– Ennemmin tai myöhemmin tullaan näkemään tapauksia, joissa jokin kotona oleva laite, esimerkiksi IoT-pesukone päästää hyökkääjät sisään kodin sisäverkkoon, ja kun aamulla herätään kaikissa kodin tietokoneissa on lunnastroijalainen, Hyppönen maalailee.

Jaksossa selviää, minkälaisia keinoja on olemassa IoT-laitteiden suojaamiseen.

– Perinteinen tapa suojautua tietoturvahyökkäyksiä vastaan on ajaa tietoturvaohjelmistoja eli palomuureja ja virustorjuntaa. Uusilla IoT-laitteilla, näillä kodinkoneilla, ei virustorjuntaa ajeta. Suojaaminen täytyy tehdä jollakin muulla tavalla kuin perinteisellä mallilla, Hyppönen sanoo.

Teknavin koajajan, rallilegenda Markku Alénin vauhtikäsittelyssä on tällä kertaa Lexuksen uusi sporttihybridi LC 500h, ja Risto Virtasen testissä nähdään tila-autosta katumaasturiksi muuttunut Peugeot 5008.

Teknavin 14. tuotantokauden kuudes jakso esitetään ma 23.10. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja