Tamperelaisyritys kehitti tavan varastoida uusiutuvaa energiaa – BBC:n juttu räjäytti yrityksen kehittämän hiekka-akun kysynnän

Tamperelaisyritys kehitti tavan varastoida uusiutuvaa energiaa – BBC:n juttu räjäytti yrityksen kehittämän hiekka-akun kysynnän 5:17

Tamperelaisyrityksen kehittämä hiekka-akku, jossa sähköä varastoidaan hiekkaan lämpönä, herättää suurta mielenkiintoa niin Suomessa kuin maailmallakin.

Uusiutuvan energian varastointiin etsitään koko ajan ratkaisuja ja hiekka-akku on yksi vaihtoehto. Ensimmäinen kaupallinen hiekka-akku on nyt ollut puoli vuotta käytössä Kankaanpäässä, jossa se tuottaa kaukolämpöä kaupunkilaisille. 

Ensimmäinen kaupalliseen käyttöön tarkoitettu hiekka-akku. Se sijaitsee Kankaanpäässä, Vatajankosken voimalaitosalueella. Siilon sisällä on 100 tonnia hiekkaa, joka lämmitetään sähkövastuksilla jopa 600 asteeseen.

– Käytännössä lämmitetään kuumaa ilmaa, jota kierrätetään hiekan sisällä ja kuuma ilma luovuttaa hiekkaan lämmön, selittää hiekka-akun kehittäneen Polar Night Energyn teknologiajohtaja Markku Ylönen.

Hiekka-akulla nostetaan hukkalämmön lämpötilaa

Hiekka-akkua käytetään Vatajankosken voimalaitoksella datakeskuksen tuottaman hukkalämmön lämpötilan nostamiseen. Akun lämmitysteho on 100 kW ja varastoimiskyky 8 MWh.

– Meillä on tuossa hiekka-akun takana olevassa rakennuksessa servereitä, pienimuotoinen datakeskus, jonka talteen otettava hukkalämpö on 55 asteista. Se ei riitä sellaisenaan kaukolämpöverkkoon ja lisälämpö otetaan tuosta hiekka-akusta, kuvailee Vatajankoski Oy:n toimitusjohtaja Pekka Passi.

Hiekka valikoitui lämmön varastointiaineeksi monien hyvien ominaisuuksiensa ansiosta.

– Hiekka on joka paikassa näkyvissä oleva luonnonvara ja halpa ja semmoinen, joka ei lähde sulamaan tai palamaan eli helposti hallittavissa oleva ja saatavilla oleva, perustelee Ylönen.

Kymmeniä neuvotteluja käynnissä

Uusiutuvan energian varastointiin on viime vuosina kuumeisesti etsitty ratkaisuja. 

– Tämä on yksi niistä ratkaisuista. Me ollaan hyviä siinä, että me pystytään tekemään isossa mittakaavassa sitä varastointia, sanoo Ylönen.

Kiinnostus hiekka-akkua kohtaan onkin ollut suurta, varsinkin sen jälkeen kun brittiläinen BBC-kanava teki siitä jutun. Yhteydenottoja on tullut tuhansia ja kymmeniä neuvotteluja on käynnissä. Seuraava, noin 20-kertaa isompi hiekka-akku rakennetaan kuitenkin Suomeen, kotimaiselle kaukolämpöyhtiölle. Tavoitteena ovat silti maailman markkinat.

– Viiden vuoden päästä haluamme olla joka puolella Eurooppaa, ehkä olemme ottaneet jalansija myös Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Viiden vuoden päästä meillä on noin 100 laitosta pyörimässä, uskoo Ylönen.

Monia mahdollisia käyttökohteita

Puolisen vuotta käytössä ollut hiekka-akku on toiminut odotusten mukaisesti.

– Meillä on pyrkimys lopettaa polttaminen kaukolämmön tuotannossa. Se on pitkä matka ja vaatii kaikenlaista kokeilua ja tämä on yksi niistä kokeiluista. Tykkään tästä ideasta, että tässä on joustoa. Se tuo puskurin, kun ei tarvitse käyttää kalleimpia sähkön hintoja siihen lämmitykseen vaan voidaan poimia ne halvemmat, pohtii Passi.

Kaukolämmön lisäksi hiekka-akku soveltuu esimerkiksi paljon lämpöä käyttävään prosessiteollisuuteen.

- Me etsitään ensisijaisesti sellaisia kohteita, joissa se lämpö on se hyödyke, mitä loppujen lopuksi halutaan, huomauttaa Ylönen. 

Lue myös:

    Uusimmat