Mainos

Tammisaaren edustalta löytyi satoja vuosia vanha hylky – "Merkittävää, että näin pitkään ja tiiviisti tutkitulta alueelta löytyi"

0:23

Tammisaaren saariston kansallispuiston merialueen rajalta on löytynyt kulttuurillisesti merkittävä hylky.

– On merkittävää, että näin pitkään ja tiiviisti tutkitulta alueelta löytyi vielä uusi hylky, Museoviraston meriarkeologi Riikka Tevali toteaa.

Hylky löytyi toukokuun lopussa kansainvälisen BalticRim-hankkeen kenttätöissä. Hankkeeseen osallistuvat Suomen museovirasto sekä Metsähallitus ja Turun yliopisto.

Yli 20 metrin syvyydestä viistokaiuttamalla havaittu vankkarankenteinen hylky on peräisin 1700- ja 1800- lukujen tienoilta, Museoviraston meriarkeologi kertoo.

Vankkarakenteinen, mutta aikojen saatossa romahtanut purjealuksen hylky noin 20 metriä pitkä ja 8 metriä leveä.

Romuttuneen purjelaivan ankkuri paljastui yli 20 metrin syvyydestä. Kuva: Riikka Tevali/Museovirasto.

Samalta alueelta, Jussarön saaren edustalta Slätlandetin eteläpuolelta, on aiemminkin kaivettu esiin kymmenisen 1700- ja 1800-luvuille ajoittuvaa hylkyä sekä runsaasti irtonaista puutavaraa.  

Löytyjä on tehty alueelta paljon juuri sen vuoksi, että Jussarön merialue on ollut vilkkaasti liikennöity, karikkoinen ja petollinen merenkulkijoille, koska alueen rautamalmiesiintymät häiritsevät kompanssineulojen toimintaa.

BalticRim-hankkeen kenttäytyöt jatkuvat kesän lopulla Merenkurkun pohjoisosissa ja Perämerellä. Viime syksynä aloitettu hanke jatkuu vuoden 2020 kevääseen asti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.