Mainos

Harvinainen löytö Itämeren pinnan alta – "kuin Aku Ankasta"

1:40

Helsingin edustalta, yli 60 metrin syvyydestä on tehty harvinainen löytö. Suomenlahdelta on löydetty noin 300 vuotta vanha hollantilainen fregatti Huis te Warmelo.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen Itämerestä löydetty hollantilainen sota-alus. Fregatti upposi vuonna 1715 suojatessaan kauppa-aluksia, jotka purjehtivat silloiseen Tallinnaan eli Revaliin ja Pietariin.

Museoviraston mukaan alus löytyi vuosia sitten, kun Merenkulkulaitos teki merenpohjan kartoitusta. Tutkimusten mukaan alus on olettavasti osunut matalikolle ja uponnut suoraan oikeaan asentoon. Siksi sen ylemmän tykkikannen 17 tykkiä ovat alkuperäisillä paikoillaan.

03. Rietschoof Huis te Neck 1710_WF_Museum

Kuvaa hylyn sisaraluksesta, Huis te Neckistä vuodelta 1710.

Aluksen alkuperän selviäminen on kuin seikkailuelokuvasta. Hollantilaistutkija löysi arkistosta 300 vuotta vanhan kartan samalla, kun suomalainen sukeltaja yritti selvittää merenpohjasta havaitsemansa hylyn alkuperää.

Helsingin Sanomien haastattelema Museoviraston intendentti Riikka Alvik sanoo, että koko tarina on kuin Aku Ankan tarinoista.

Hylylle laskeutunut Immi Wallin kyseli hylyn alkuperää lähes kaikista Itämeren maista. Aaltojen alle on uponnut useita aluksia, mutta kukaan ei tunnistanut Kalbådagrundin majakan lähistölle uponnutta alusta.

Lopulta ilmeisesti Länsi-Friisian Admiraliteetille kuulunut alus tunnistettiin hollantilaiseksi kartan löytäneen Peter Swartin avulla. Se on rakennettu Medemblikissä, Amsterdamin pohjoispuolella olevassa satamakaupungissa. Ohessa Medemlikin karttaa vuodelta 1649.

06. Medemblik_Map_1649 Johannes Blaeu

Wallin sanoo MTV Uutisille, että admiraliteetille kuulunut alus ja miehistön jäsenet on dokumentoitu erittäin tarkkaan. 

– Tästä tulee kaikkiaan huikea tarina, Wallin sanoo.

Wallinin yritys SubZone jatkaa hylyn tutkimuksia yhdessä hollantilaisten kanssa ensi kesänä. 

– Hylkyä on tarkoitus mennä tutkimaan kesällä yksityskohtaisesti ja tehdä siitä 3d-malli. Homma tehdään ilma, että alukseen kosketaan.

Wallin sanoo, että jos rahoitusta ei saada, SubZone tekee työt intohimosta hylkyihin.

1:37

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.