Tämän takia siivoaminen kannattaa: Vahvistaa onnistumisen kierrettä

Siivoaminen on monelle vastenmielistä puuhaa, mutta jotkut myös nauttivat siitä aidosti. Eikä se ole ihme, sillä siivoaminen ei puhdista ainoastaan kotia, vaan parhaassa tapauksessa myös mielen.

Lue, miksi siivoaminen on aiheuttaa niin suuren tyydytyksen tunteen.

Se tuntuu saavutukselta

Siivottuasi näet konkreettisesti kättesi jäljen. Tämä voi olla erityinen tunne, etenkin jos et koe samanlaista tyydytystä työssäsi. Kun olet tyytyväinen aikaansaannokseesi, tunne säteilee parhaillaan muillekin elämän osa-alueille. Onnistumisen tunne lisää onnistumisia.

Se rauhoittaa

Siivoaminen on monille rauhoittavaa puuhaa. Ympäristön siivoaminen voi saada meissä aikaan reaktion, jonka ansiosta myös mieli puhdistuu ja rauhoittuu.

Se parantaa kontrollin tunnetta

Puhtaassa tilassa eläminen saa aikaan tunteen siitä, että hallitsemme ympäristöämme. Tämä on monelle todella lohduttava tunne, joka antaa voimaa. Siivoaminen voi myös palauttaa kontrollin tunnetta silloin, kun elämän muut osa-alueet ovat kaaoksessa. Ihminen pyrkii vaistomaisesti silmäilemään tilaa, jossa on ja varmistumaan siitä, ettei siellä ole vaaraa. Myös tämän takia selkeä ja sotkuton tila tuntuu miellyttävältä.

Se vähentää stressiä

Siivotessa pääsee eroon arjen stressistä. Siivoaminen toimii monella myös apuvälineenä oikeiden töiden välttelyyn, mutta tämä ei välttämättä ole huono asia. Siivotessa aivot saavat levätä, joten puuhastelu on oikeastaan valmistautumista oikeisiin töihin.

Se rentouttaa

Siivoaminen on sikäli älyvapaata hommaa, että aivot saavat levätä. Siivotessa ei tarvitse miettiä mitään tai keskittyä mihinkään. Itse asiassa siivoaminen onkin monille tapa meditoida. Meditointiin kuuluu toisto ja mielen vapauttaminen, joten siivoaminen sopii tarkoitukseen hyvin.

Se kuntouttaa

Siivoaminen on hyvää hyötyliikuntaan, mutta lisäksi se edistää endorfiinien erittymistä. Endorfiini tunnetaan mielihyvähormonina, jota erittyy esimerkiksi liikunnan aikana. Vuoden 2008 tutkimus paljastaa, että vain 20 minuuttia siivoamista viikossa vähentää stressiä sekä henkisiä ongelmia.

Lähde: RealSimple

Lue myös:

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat