Mainos

Tämän luettuasi käytät tekstissä vain rumia fontteja – huikea vaikutus oppimiseen

Rumissa fonteissa on yllättävä positiivinen puoli: ne voivat auttaa sisäistämään paremmin vaikeitakin tekstejä.

Tunnettuja ja jopa vihattuja fontteja löytyy useita erilaisia. Tällaiset fontit ovat vaikealukuisia, rumia ja niiden lukemiseen menee myös tavallista kauemmin aikaa.

Business Insider kertoo tutkimuksesta, jossa psykologit kokeilivat eri fonttityylien vaikutusta lukemisen tehokkuuteen.

Tutkimukseen osallistuneet oppilaat jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai eteensä koepaperin, jonka fontti oli helppolukuinen Times New Roman tai Helvetica. Nämä fontit ovat hyvin selkeitä ja tuttuja monesta yhteydestä.

Toinen oppilasryhmä sai puolestaan eteensä koepaperin, jonka fontti oli visuaalisesti karmeammasta päästä. Esimerkkejä tällaisista vaikealukuisista fonteista on paksuista kirjaimista tuttu Haettenschweiler, kaunokirjoitusta imitoiva Monotype Corsiva sekä kenties se kaikkein vihatuin: Comic Sans.

Yllättäen lopputulokset puolsivat rumia fontteja: oppilaat, joiden koepaperin fontti oli vaikealukuinen, pärjäsivät ehdottomasti paremmin koetilanteissa. Kokeen aiheella ei ollut merkitystä lopputulokseen.

Ekonomi ja kirjailija Tim Harford selittää tuloksia Business Insiderille sillä, että helppolukuisten fonttien kohdalla tekstiä tulee vain vilkaisseeksi. Helppolukuisuus aiheuttaa sen, että henkilö luulee pelkän vilkaisun perusteella ymmärtävänsä tekstin sisällön.

Sen sijaan ruma, vaikealukuinen fontti kiinnittää välittömästi huomion, jolloin tekstiä on pakko lukea suuremmalla tarkkaavaisuudella.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.