Tämän ikäisen lapsen voi kääntää autossa kasvot menosuuntaan – tutkija kertoo myös, milloin aikaisintaan voi siirtyä etupenkille

Milloin lapsen voi kääntää autossa kasvot menosuuntaan? 2:36
Liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola Onnettomuustietoinstituutista kertoo, milloin lapsi on riittävän vanha matkustaakseen autossa kasvot menosuuntaan.

Maltti on monessakin mielessä valttia silloin, kun autossa kuljetetaan pieniä lapsia. Älä käännä lasta liian aikaisin matkustamaan kasvot menosuuntaan. Myöskään etupenkille siirtymisen kanssa ei pidä missään nimessä hätäillä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

MTV Uutiset Livessä aiemmin tällä viikolla vieraillut liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola Onnettomuustietoinstituutista muistuttaa, että pienen lapsen on turvallisinta matkustaa autossa selkä menosuuntaan. Istuimen kääntämisen kanssa ei pidä kiirehtiä.

– Aika usein kuulee sitä, että lapsi ei mahdu [istumaan selkä menosuuntaan], että jalat ovat niin koukussa siinä. Pitää muistaa, että aika harvoin se lasta itseään sitten kuitenkaan haittaa, Sihvola huomauttaa.

Sihvola tutki vuosina 2011–2020 tapahtuneita pienen lapsen kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia, ja turvaistuimen väärä käyttö ja virheellinen asennustapa olivat vaikuttimena osassa onnettomuuksissa.

Sihvola muistuttaa myös, että paras paikka pienelle lapselle autossa on takapenkillä, eikä etupenkille siirtymisen kanssa kannata hätäillä. Hänen mukaansa ei ole suositeltavaa, että alle 140 senttiä pitkä lapsi matkustaisi etupenkillä.

– Turvatyynyn voimat on suunniteltu aikuisen painoa ja kroppaa ajatellen, jolloin siinä [turvatyynyn lauetessa] voi tulla pahoja vammoja, jos voimat kohdistuvat väärään kohtaan lapsessa.

Minkä ikäiseksi asti lapsen pitäisi vähintään matkustaa selkä menosuuntaan? Miksi kasvot menosuuntaan matkustaminen on pienelle lapselle niin vaarallista? Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta. Sihvolan koko haastattelun voit katsoa alta.

Miksi lapsia kuolee liikenteessä? Taustalla puutteita turvalaitteiden käytössä 12:01
Lasten liikennekuolemien taustalta löydettiin puutteita turvalaitteiden käytössä. OTI:n liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola vieraili torstaina MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat