Mainos

Simppeli pään liike kaistaa vaihtaessa voi säästää rahaa

Rauhallisuus ja omien aikeiden ilmoittaminen riittävän ajoissa ovat merkittävä osa turvallista kaistanvaihtoa.

Vuonna 2014 taajamissa tapahtui noin tuhat kaistanvaihto-onnettomuutta. Sen lisäksi jarruttavaan tai pysähtyneeseen ajoneuvoon tapahtui lähes 7 000 peräänajoa.

Liikennevakuutuskeskuksen tilastojen mukaan taajamissa tapahtui toissa vuonna 990 onnettomuutta kaistanvaihdossa.

Kaksi helppoa virhettä

Tyypillinen kaistanvaihto-onnettomuus johtuu yksinkertaisesta havainnointivirheestä; kuljettaja ei syystä tai toisesta huomaa viereisellä kaistalla olevaa autoa. Toinen yleinen virhe tapahtuu kolmikaistaisella tiellä, kun kaksi autoa vaihtaa yhtä aikaa laitimmaisilta kaistoilta keskikaistalle.

Turvallinen kaistanvaihto perustuu rauhallisuuteen, huolelliseen havainnointiin ja siihen, että tekee aikeensa ajoissa selväksi muille tienkäyttäjille.

– Suuntamerkki pitää kytkeä ajoissa päälle, jotta viereisellä kaistalla liikkuvat ehtivät havaita aikeesi. Pelkkä peiliin vilkaisu ei riitä vaan kuljettajan on käännettävä päätä ja katsottava, ettei katveessa ole ketään. Näin saa varmistettua myös sen, ettei kukaan ole pyrkimässä samaiselle kaistalle yhtä aikaa. Nämä yksinkertaiset, jo kuljettajatutkinnon ajokokeessa testattavat asiat unohtuvat turhan usein ja johtavat kolareihin ja läheltä piti -tilanteisiin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

– Yhä useammassa uudessa autossa on varusteena niin sanottu katve- tai kaistanvaihtoavustin. Se varoittaa, jos auton rinnalla, katveessa, on jotain. Tuollaisen teknologian yleistyminen vähentää varmasti onnettomuuksia, Vesalainen kertoo.

Muista katsoa myös eteen

Kaistaa vaihdettaessa on erittäin tärkeää havainnoida myös eteenpäin. Useat taajamien peräänajot johtuvat nimittäin siitä, että jono on pysähtynyt kaistalla, jolle on juuri vaihdettu. Toissa vuonna taajamissa tapahtui 6 897 peräänajoa jarruttavaan tai pysähtyneeseen ajoneuvoon.

– On turvallisempaa vaihtaa kaistaa jättäytymällä vieressä ajavan auton taakse kuin kiihdyttämällä sen eteen. Maltti säästää niin hermoja kuin peltiäkin, Vesalainen neuvoo.

Autoliiton julkaisema video avaa kaistanvaihtoon liittyviä riskejä ja antaa vinkit niiden välttämiseen.

Lähde: Autoliitto

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.