Kaksi vangittu epäiltynä S-Pankin tietomurroista – petoksia yli 50

S-Pankin häiriö paljastui valkohattuhakkerin ansiosta – asiakkaat pääsivät käsiksi toisten tileihin 4:09
Katso myös: S-Pankin häiriö paljastui valkohattuhakkerin ansiosta – asiakkaat pääsivät käsiksi toisten tileihin

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo tutkivansa petosten sarjaa, jossa S-pankin asiakkaiden tileiltä on tehty oikeudettomia tilisiirtoja. Kaksi epäiltyä on poliisin mukaan tällä hetkellä vangittuna ja muutamia muita on ollut pidätettyinä. Kuluttajaliitto vaatii pankkia viestimään kuluttajille nyt selkeästo, miten vastaava estetään tapahtumasta jatkossa.

Petossarja alkoi toukokuussa. Tilisiirrot onnistuivat pankin tietojärjestelmässä olleen haavoittuvuuden ansiosta.

Muutama sata S-Pankin asiakasta pystyi kirjautumaan verkkopankkiin ja muihin palveluihin toisen asiakkaan verkkopankkitunnuksilla. Häiriötä hyödynnettiin esimerkiksi luvattomiin maksuihin.

Poliisi kertoo tietomurtosarjan jatkuneen koko kesän. 

– Toteutuneita tekoja eli maksuvälinepetoksia on poliisin tämän hetken tiedon mukaan 53. Näiden lisäksi poliisin tutkinnassa on arviolta noin 150 tietomurtoa, poliisi kertoo tiedotteessa.

Rikossarja poikkeuksellinen

Tutkintaa johtavan rikoskomisarion Klaus Geigerin mukaan rikossarjan tekee poikkeukselliseksi sekä se, että epäiltyjen joukko asuu ja teot on tehty Suomessa, että se, että tekoon ei ole vaadittu asianomistajien myötävaikutusta, eli heidän erehdyttämistään. 

− Tutkinnassamme nyt oleva rikossarja on täysin erillinen valtakunnassa tapahtuneista niin sanotuista kalastelupetoksista, joita johdetaan ulkomailta käsin uhreja erehdyttämällä, Geiger painottaa.

S-pankki on yhteydessä uhreihin

S-pankki on ollut tai se tulee lähipäivinä olemaan yhteyksissä kaikkiin tämän rikossarjan uhreihin. Myös poliisi tulee ottamaan yhteyttä uhreihin esitutkinnan myötä.

Rikosnimikkeitä poliisin tutkinnassa ovat ainakin törkeä maksuvälinepetos, törkeä rahanpesu sekä tietomurto. 

Poliisi kertoo, että tällä hetkellä on vangittuna kaksi epäiltyä, joiden lisäksi muutamia muita on ollut kiinniotettuina ja pidätettyinä. 

Rikoksen uhreja on koko valtakunnan alueella, mutta tutkinta on keskitetty Länsi- sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille.  

Kuluttajaliitto: Luottamus pankkiin palautettava avoimella viestinnällä 

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa S-Pankin tietoturvaongelmasta saatujen tietojen antavan S-Pankin toiminnasta vastuuttoman kuvan. Hänen mukaansa kuluttajien luottamus turvallisiin pankin palveluihin tulee nyt palauttaa avoimella viestinnällä myös kuluttajille.

– Luottamuksen palauttamisen keskeisenä osana tulee olla S-Pankin vakuutus siitä, että jatkossa asiakkaiden tekemät ilmoitukset mahdollisista rikoksista heidän verkkopankissaan otetaan tosissaan ja ne tutkitaan välittömästi ilman viivytyksiä, Beurling-Pomoell vaatii tiedotteessa.

– Tämä on pettymys kuluttajille ja vaarana on, että epäluottamus heijastuu myös muualle digitaaliseen pankkiasiointiin. Finanssiala on tehnyt pitkään töitä luodakseen luottamusta verkkopankki- ja mobiilipankkiasiointiin. Järjestelmähäiriöt ja erityisesti viivästynyt tiedottaminen ovat omiaan romahduttamaan kuluttajien uskon luotettaviin palveluihin.

"Ei riitä, että S-Pankki kertoo vain viranomaisille, miten näin on päässyt käymään"

S-Pankki joutuu tekemään järjestelmähäiriöstä raportin rahoitus- ja vakuutusmarkkinatoimijoita valvovalle viranomaiselle FIVA:lle. 

Maksupalvelulain mukaan S-Pankki on korvausvelvollinen asiakkailleen järjestelmävirheestä ja pankin täytyy palauttaa oikeudettomat maksut asiakkaiden tileille mahdollisimman pian.

Kuluttajaliitto vaatii, että myös kuluttaja-asiakkaille tulee nyt antaa riittävät tiedot tapahtuneesta ja tulevaisuuden toimista.

– Ei riitä, että S-Pankki kertoo ainoastaan viranomaisille, miten näin on päässyt käymään. Viranomaisten lisäksi S-Pankin pitää selkeästi viestiä myös kuluttajille, miten vastaavaa estetään tapahtumasta jatkossa, Beurling-Pomoell painottaa.

Juttuun lisätty kello 16.19 Kuluttajaliiton pääsihteerin kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat