Tämä ruokavalio voi estää haurastumista vanhoilla päivillä

Kasvispainotteinen ja muutenkin terveellinen ruokavalio saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella ehkäistä iäkkäiden fyysistä heikkenemistä ja haurastumista. Havainnot julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Ikääntymiseen liittyvä haurastuminen tarkoittaa lihasten ja fyysisen kunnon heikkenemistä sekä toimintakyvyn laajaa huonontumista.

Tuoreessa tutkimuksessa hyödynnettiin neljän tutkimuksen ja 5 800 kotonaan asuvan yli 60-vuotiaan nelivuotisia seurantatietoja.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, osallistujien ruokavalion havaittiin todennäköisesti vaikuttaneen siihen, miten suuressa haurastumisen vaarassa he olivat.

Fyysinen toimintakyky ja yleiskunto pysyivät hyvinä todennäköisimmin vanhuksilla, joiden ruokavaliossa oli paljon kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja palkokasveja. Tällainen ruokavalio oli ennen yleinen Välimeren alueen maissa, ja siksi sitä kutsutaan usein Välimeren ruokavalioksi.

Välimeren ruokavaliota noudattavien riski haurastua seurannan aikana oli noin puolet pienempi kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa oli vain vähän välimerellisiä piirteitä.

Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio on yhdistetty vanhusten fyysiseen hyvinvointiin aiemminkin. Nyt julkaistut havainnot vahvistavat näyttöä entisestään.

On silti mahdollista, että tuloksiin on vaikuttanut ruokavalion lisäksi moni muukin seikka – todennäköisesti ruokavaliostaan huolta pitävät elävät muutenkin terveellisesti.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miksi syömisestä tuli niin vaikeaa?

Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? Sitä kysyy Timo Kettunen kirjassaan, ja sitä kysyttiin myös Kettuselta itseltään Huomenta Suomessa marraskuussa 2017. Mitä tavallisen ihmisen pitäisi uskoa, kun yksi tutkimus väittää yhtä, toinen toista ja kolmas guru jotain ihan muuta?

Miksi syömisestä tuli niin vaikeaa? 7:43

Lue myös:

    Uusimmat