Tämä Red Bullin kohusta tiedetään nyt – Christian Horner saapunut kuultavaksi

F1-mestari Red Bullin selvitystyö tallipäällikkö Christian Hornerin epäillyistä väärinkäytöksistä tuskin johtaa päätöksiin vielä perjantaina. Red Bull siirsi asiaa käsittelevän palaverinsa pois Milton Keynesin päämajastaan.

Red Bull ilmoitti maanantaina aloittaneensa omat selvityksensä Horneriin kohdistuvista syytöksistä, joissa vastapuolena on tiettävästi F1-tallissa työskentelevä nainen.

Horner saapui perjantaina Red Bullin Britannian johtokunnan kuultavaksi. Kokous päätettiin kuitenkin siirtää F1-tallin tehtailta Milton Keynesista tarkemmin määrittelemättömään paikkaan Lontoon keskustaan.

Useiden medialähteiden mukaan perjantaina ei näillä näkymin ole luvassa uutisia Hornerin jatkosta tallinsa johdossa. Yhdeksi takarajaksi päätökselle on nähty ensi viikon torstai, jolloin Red Bull julkistaa uuden F1-autonsa. Sky Sportsin F1-asiantuntija Craig Slater ei kuitenkaan usko nopeaan ratkaisuun.

– En odota ratkaisua tänään, vaikka tämä on tärkeä päivä. Tiedämme, että Red Bull ottaa tutkinnan erittäin vakavasti. Olen ymmärtänyt, että Horner odottaa päivästä aika pitkää, Slater sanoi Sky Sportsin lähetyksessä perjantaiaamuna.

– Käsittääkseni tämä ei etene F1-aikataulujen mukaan, vaan sen mukaan, että asiaan saadaan molempien osapuolten kannalta selvä ja reilu päätös, Slater huomauttaa.

The Guardian -lehden mukaan Hornerin tutkinnassa on kyse hänen kontrolloivasta johtamistavastaan. Syytöksiä tallipomoa vastaan esittänyt työntekijä on ilmeisesti jo antanut lausuntonsa asiassa. Käsittelyssä on myös todistusaineistoa Hornerin sopimattomasta käytöksestä.

Horner itse on kiistänyt jyrkästi syyllistyneensä mihinkään epäsopivaan käytökseen. Hän on valmistautunut puolustamaan itseään oikeusteitse.

Taustalla laajempi valtataistelu?

Yksi spekulaatio Hornerin tapauksen ympärillä on koskenut Red Bullin sisällä samaan aikaan vellovaa valtataistelua. Brittipäällikköä vahvasti tukenut omistaja Dietrich Mateschitz menehtyi vuonna 2022, ja huhujen mukaan Horner on ajautunut eri linjoille nykyisen toimitusjohtajan Oliver Mintzlaffin kanssa. 

Myös spekulaatiota Englannin ja Itävallan yksiköiden välisestä kamppailusta on esitetty. Näiden väitteiden mukaan Horner on ajautunut vastakkain myös pitkäaikaisen työkumppaninsa, Red Bullin moottoriurheilun neuvonantajan Helmut Markon kanssa.

Edesmenneen omistajan poika Mark Mateschitz pitää edelleen hallussaan 49 prosenttia Red Bullin emoyhtiön osakkeista. Enemmistö, 51 prosenttia päätäntävallasta, on puolestaan yhtiön thaimaalaisen perustajan Vorayuth Yoovidhyan pojalla Chalerm Voovidhyalla. Hornerin on uskottu nauttivan ainakin pääomistajan luottamusta.

Pitkälti näiden tahojen käsissä Hornerin tulevaisuus on, mikäli hän ei itse tee päätöstä astua sivuun tallipäällikön paikalta.

Lähteet: Sky Sports, The Guardian, RacingNews365, Total-Motorsport.

Lue myös:

    Uusimmat