Tämä on maailman vaarallisin suku: "Heidän ei tarvitse piitata politiikasta"

9:16
Katso videolta, mitä tietokirjailija kertoo maailman vaarallisimmasta suvusta

Tietokirjailija ja tutkiva toimittaja Hannu Sokala on kirjoittanut kirjan Maailman 50 vaarallisinta sukua. Suvut käyttävät paljon vaikutusvaltaa yhteiskunnissa, mutta tämä tapahtuu usein piilossa. Osa maailman vaikutusvaltaisimmista suvuista pyrkii vaikuttamaan politiikkaan ja käyttää siihen suuria summia rahaa.

Huomenta Suomessa vieraillut Hannu Sokala mainitsee Yhdysvaltojen yhtenä vaikutusvaltaisena sukuna Kochin perheen, jonka Koch Industries -monialayhtiö käyttää paljon poliittista valtaa rahoittamalla republikaanipuoluetta. Yhtiön päätoimiala on energia, ja se tuottaa etenkin raakaöljyä. Yhtiö on Sokalan mukaan salaileva, joten sen tarkasta toiminnasta on vaikeaa saada tietoa.

– Tämä on erittäin tärkeä, erittäin kiinnostava yhtiö Yhdysvalloissa, Sokala kertoo. 

Julkisuudessa valtaa käyttävistä puolueista Sokala mainitsee Murdochit. Murdochien suku omistaa muun muassa yhdysvaltalaisen Fox News -televisiokanavan sekä useita sanomalehtiä ympäri maailmaa. Mediamoguli Rupert Murdochin tiedetään vaikuttavan polittiikkaan etenkin Yhdysvalloissa ja Australiassa, josta suku on lähtöisin.

Sukuyhtiöt toimivat pitkäjänteisesti

Sokala kertoo, että sukuyhtiöiden elinkaari on tyypillisesti pidempi kuin pörssiyhtiöiden. Esimerkiksi Rotschildin pankkiirisuvun toiminta ulottuu vuosisatoja taaksepäin. Jos ne käyttävät valtaansa hyvin, vaikutusvaltaisilla suvuilla voi olla myös positiivinen vaikutus.

– He olivat muun muassa itsenäistyvälle Suomelle hyvin tärkeä rahoittaja. Suomi sai sieltä lainaa silloin, kun mistään muualta ei saanut, Sokala kertoo.

Suvuille kerääntyvän mittavan omaisuuden kääntöpuoli on Sokalan mukaan etenkin se, että valtava määrä resursseja on silloin demokraattisen järjestelmän ulkopuolella ja piilossa julkisuudelta.

– Pörssien ulkopuoliset yhtiöt pystyvät tekemään oikeastaan ihan mitä vaan, ilman että tiedämme niistä mitään.

Sokala muistuttaa, että vaikka lait ovat samat kaikille, pääomaa on nykyisen helppoa siirrellä maasta ja maanosasta toiseen.

Maailman vaarallisimman suvut varat perustuvat öljylle

Sokalan mukaan Saudi-Arabiaa hallitseva Al-Saudin suku on maailman vaarallisin suku. Heidän hallussaan on merkittävä osa maailman raakaöljyvaroista. Suku on alkanut käyttää poliittista valtaa entistä enemmän viime vuosien aikana.

– Suku on merkittävä geopoliittinen vaikuttaja Persianlahden alueella, Sokala sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee tuhoisan sodan Jemenissä, joka on pitkälti Saudi-Arabian rahoittamaa.

– Al-Saudien perhe on niin vaikutusvaltainen, että heidän ei tarvitse paljoakaan piitata Yhdysvaltojen tai Euroopan politiikasta, Sokala kertoo.

Suvun johtomiehet ovat pitäneet Sokalan mukaan hyviä yhteyksiä esimerkiksi Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin myös Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja