Pandoran paperit tuskin hetkauttavat Venäjällä, vaikka listassa on yli 40 upporikasta venäläistä – "Ei tämä ole edes uutinen"

Vaikutusvaltaisten henkilöiden kytköksiä veroparatiiseihin paljastavat Pandoran paperit kohahduttivat maailmaa – Seitsemän uutiset kokosi, miten tietovuotoon on reagoitu 3:55
Video: Näin asiantuntija arvioi Pandoran papereiden merkitystä venäläisille.

Vaikutusvaltaisten henkilöiden kytköksiä veroparatiiseihin paljastavissa niin sanotuissa Pandoran papereissa mainitaan 46 venäläistä miljardööriä, joista useilla on läheiset suhteet presidentti Vladimir Putiniin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan massiivisen tietovuodon paljastukset tuskin aiheuttavat merkittäviä muutoksia Venäjällä. Väestöllä on jo yleisesti tiedossa, että poliitisella elitiillä on laajoja rikkauksia ja että varallisuus on usein piilossa ulkomailla.

Laaja tutkivien toimittajen ryhmä julkaisi eilen useissa maissa valtavaan, liki 12 miljoonaan asiakirjaan perustuvan, Pandoran papereiksi nimetyn paljastuskokonaisuuden. Aineistossa mainituista reilusta 130 miljardööreistä 46 eli noin kolmannes on venäläisiä.  

Joukossa on Venäjän toiseksi suurimman kaasuyhtiön Novatekin merkittävä omistaja Gennadi Timtshenko, jolla on läheiset suhteet Putiniin ja myös Suomen kansalaisuus. Muita mainittuja ovat esimerkiksi mediamoguli ja Kremlin pr-miehenä pidetty Konstantin Ernst, sekä presidentti Putinin entiseksi rakastajattareksi luonnehdittu Svetlana Krivonogih.

Veroparatiisiyhtiön omistaminen tai sellaisen käyttäminen ei sinänsä ole laitonta. Veroparatiisiyhtiöitä käytetään kuitenkin usein laittomaan veronkiertoon, petoksiin ja rahanpesuun. Yhtiöitä voi käyttää myös lailliseen verojen välttelyyn.

Gennadi Timsthenkon juristi julkaisi eilen kirjallisen lausunnon, jonka mukaan hänen päämiehensä ei ole koskaan rikkonut lakia.

Teoriassa veronkierto on Venäjällä rangastavaa, mutta laki ei ole käytännössä kaikille sama, sanoo Jussi Lassila.

– Virallisestihan se tietenkin on tuomittavaa ja jopa kriminalisoitua, mutta sitten on henkilöitä, joita se ei koske.

Tämä tarkoittaa käytännössä sellaisia miljardöörejä ja muita vaikutusvaltaisia ihmisiä, jotka ovat läheisessä yhteydessä Vladimir Putinin hallintoon. Ulkomaalaisia omistuksia saatetaan Lassilan mukaan käyttää Venäjällä myös omistajaa vastaan, jos hänellä tiedetään olevan esimerkiksi sympatioita oppositiota kohtaan. Ulkomaalaiseen omistukseen vedoten voidaan estää esimerkiksi ehdokkuus vaaleissa, Lassila sanoo.

Venäjä toimii investointeja kotimaahan, mutta samaan aikaan valuutta pakenee

Pandoran papreiden mukaan erilaisissa salaisissa operaatioissa kanavoitu miljardeja euroja Venäjän öljyn- ja kaasuntuotannosta lähtöisin olevaa rahaa oligarkkien käyttöön Venäjän ulkopuolella. Virallisesti Venäjän valtio pyrkii rohkaisemaan rahan pitämiseen Venäjällä ja investoimaan kotimaahan. Lassilan  mukaan tässä on epäonnistuttu ja valuuttapako Venäjältä on merkittävää. Syynä tähän kaikkeen on luottamuksen puute.

– Venäjän rajojen ulkopuolalla lymyävät sadat miljardit palautuisivat sitten investointeihin Venäjällä? Kyllähän tässä eliitin oma toiminta osoittaa, että se virta on aivan päinvastoin. Ne tuotot ja tulot jotka raaka-ainepuolelta ja erityisesti hiilivedyistä tulevat, mielellään tuloutetaan ihan jonnekin muualle kuin Venäjälle.

Venäläismiljardöörit ovat hankkieet veroparatiiseihin siirretyillä varoilla esimerkiksi asuntoja ja huvijahteja Monacosta pöytälaatikkoyhtiöiden nimiin. Lassilan  mukaan paljastus kertoo, että Venäjän talousjärjestelmä tukee veroparatiisiyhtiöiden käyttöä. Oligarkeilla itselläänkään ole luottamusta Venäjän talousjärjestelmän vakauteen tai siihen, että omaisuus Venäjällä säilyttäisi arvonsa.

– Kyllähän se kertoo, että ei yksikertaisesti ei myös korkein eliitti  luota omistuksen turvaan omassa maassaan, Lassila sanoo.

Lassila ei usko, että Pandoran papereiden julkitulo muuttaisi paljoa mitään Venäjällä ainakaan lähitulevaisuudessa. Venäläisillä on tähänkin asti ollut tiedossa, että iso osa rikkaiden omaisuudesta on piilossa ulkomailla.

Lassila arvioi, että viisi vuotta sitten julki tulleet niin sanotut Panaman paperit saivat ehkä Venäjällä suurempaa huomiota kuin nyt julkaistut Pandoran paperit. Tämä siitä syystä, että silloin tuli ensimmäistä kertaa laajasti julkiseen tietoon rikkaiden venäläisten omistuksia veroparatiiseissa.

– Ei tämä nyt ole siinä mielessä edes uutinen isolle osalle venäläisiä. Se vain vahvistaa ne monien epäilykset ja tiedon, että poliittinen ja taloudellinen eliitti omaa suuria rikkauksia eri puolilla ja varat ovat kätkettyjä.

– Kun on kysytty esimerkiksi, että uskotteko siihen, että johtavien poliitikkojen ja johtavien viranomaisten tuloilmoitukset pitävät paikkansa, niin valtaosa venäläisistä on ollut sitä mieltä, että eivät pidä. Tämä vain vahvistaa ja osoittaa nämä epäilyt aivan oikeiksi, Lassila sanoo.

Suomessa ei toistaiseksi tutkita rikoksia Pandoran papereihin liittyen

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov sanoi tänään, ettei Pandoran papereiden julkitulo aiheuta Venäjän hallinnossa mitään toimenpiteitä. Peskov kiisti, että papereissa olisi varsinaisesti Putinin lähipiiriä koskevia tietoja.

Keskusrikospoliisin viestinnästä kerrottiin MTV Uutisille sähköpostitse, että Suomessa ei ole toistaiseksi aloitettu rikostutkintoja Pandoran papereiden paljastuksiin liittyen, mutta tilannetta seurataan.

Lue myös:

    Uusimmat