Mainos

Tämä nielaistava älyanturi keskustelee tekoälyn kanssa: "Huippu-urheilijat käyttävät niitä ja pian sinäkin"

1:49

Huippu-urheilu teknistyy huimaa vauhtia. Viimeisimmät sovellukset hyödyntävät huippuunsa kehitettyä anturitekniikkaa ja tekoälyä.

Maratonpyöräilijä nielaisee älyanturin ennen kisaa. Pilleri on yhteydessä pilvipalveluun, jossa tekoäly analysoi pillerin anturien tuottamaa dataa reaaliaikaisesti.

Pyöräilijän vointi alkaa huonontua kesken kisan. Tekoäly huomaa elimistössä alkaneen infektion ja urheilijan huoltojoukot saavat tiedon välittömästi. Pyöräilijä viedään hoitoon, hän saa antibiootteja, jatkaa kuuden tunnin kuluttua kisaa ja sijoittuu toiseksi.

Oheinen tarina ei ole tieteiskuvitelmaa, vaan tositapahtumien sarja viikon kestävästä Race across America-kisasta pari vuotta sitten. Tuolloin pyöräilijä Dave Haase toimi IBM:n Watson-tekoälyn koekaniinina.

 – Kaikilla (teknologiayhtiöillä) on nykyisin näitä pillereitä. Sen sisällä on lukuisia antureita, jotka mittaavat verenpainetta, kehosi lämpötilaa ja niin edelleen. Urheilijat käyttävät niitä jo joka puolella ja niin teet pian sinäkin. Tästä on tulossa ihan normaalia. Se on edelleen uutta, mutta lopulta aika yksinkertaista, toteaa IBM Norjan innovaatiojohtaja Thomas F. Anglero MTV:n haastattelussa.

Angleron mielestä tekoälyn käyttö on luonnollinen askel, kun urheilija haluaa parantaa suoritustaan.

– Urheilijat ovat jo hioneet välineensä ja lihaksensa äärimmilleen. Nyt he haluavat tietää, mitä kehossa tapahtuu, millisekunnin tarkkuudella, Anglero maalaa.

Tekoäly on käytännössä erittäin kehittynyt tietokoneohjelma, joka osaa jopa oppia ja kehittää itse itseään. IBM:n tekoälyevankelistan mukaan keinoälyssä ei ole sinällään mitään uutta.

– Murros on jo tapahtunut. Olemme käyttäneet tekoälyä elämässämme jo kolmenkymmenen vuoden ajan, esimerkiksi joka aamu, kun paahdat leipää. Leivänpaahtimessasikin on tekoälyä. Se ei ole siis mitään uutta. Olemme hyötyneet siitä pitkään, eikä siinä ole mitään pelättävää, innovaatiojohtaja Anglero selittää.

Terveydenhuoltoalan tilaisuudessa Suomessa vieraillut tekoälyn hyödyntämisen puolestapuhuja uskoo, että keinoäly tulee mullistamaan myös lääkäreiden työn, kun kaikki maailman lääketieteellinen tieto ja tutkimus saadaan koottua yhteen tekoälyn seulottavaksi.

– Vihdoinkin voimme vapauttaa lääkärit tekemään sitä, josta he ovat aina unelmoineet, eli pelastamaan ihmishenkiä, apunaan toiset lääkärit ja tekoäly. Olen innoissani, että pääsemme siihen tilanteeseen, jossa lääkereiden aika ei mene enää pelkkien lomakkeiden täyttämiseen, Anglero visioi.

IBM:n Thomas F. Anglero uskoo kuitenkin, että potilaiden hoidossa viimeinen sana säilyy joka tapauksessa ihmisellä. Yksilöllä säilyy myös valta päättää, haluaako hän elimistöönsä jatkuvasti eri elintoimintoja mittaavan laitteen vai ei.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.