Biohakkerit murtautuvat kehoonsa ja koodaavat paremman version itsestään – "Tämä kuulostaa hullun hommalta"

Olen onnellinen. Olen terve. Saavutan mielenrauhan. Mantraa toistellaan Helsingin Suvilahdessa kiltteysmeditaatiossa, joka käynnisti biohakkereiden suurtapahtuman perjantaina. Mieltä on syytä verrytellä, sillä kaksipäiväinen tapahtuma on täynnä alan pioneerien luentoja.

Biohakkerointi on trenditermi, jolla viitataan oman kehon, mielen ja toiminnan optimoimiseen teknologisin ja biologisin apuvälinein. Keskiössä ovat muun muassa ravitsemus, liikunta ja lepo. Tavoitteena on muuttaa elämäntapa hyvinvointia tukevaksi, mutta se usein aloitetaan yksittäisestä ongelmasta.

– Tarkoitus on löytää omat kipupisteet, esimerkiksi nukahtamisvaikeudet. Meditatiivisen musiikin kuunteleminen nukkumaan mennessä on biohakkerointia. Pohjimmiltaan tarkoitus on teknologian avulla hakkeroida omaa biologista itseään siten, että arkielämä tehostuu, Ben Greenfield sanoo.

Greenfield on biohakkeripiireissä gurun asemassa. Kuntovalmentajana toiminut yhdysvaltalainen kertoo ansainneensa kannuksensa sillä, että hän on koekaniinina kokeilemassa uusia terveysteknologioita.
Oman aikansa lavalla Greenfield käytti luennoiden suoliston bakteerikannasta ja ruokavaliosta.

– Suuri osa biohakkeroinnista liittyy tai vaikuttaa suolistoon. On tärkeää ymmärtää bakteeristoa, sillä kymmenesosa ihmisestä koostuu niistä, Greenfield esittää.

Hyvinvoinnin mitta

Biohakkerien tavoittelemaan hyvinvointiin ja ikääntymiseen liittyvien vaivojen hidastamiseen liittyy oleellisesti itsensä mittaaminen.

Helsingissä paikalla on muun muassa yhdysvaltalainen Chris Dancy, joka on väitetysti maailman mitatuin mies. Dancy tarkkaili kehontoimintojaan 700 anturin avulla.

Thomas Blomseth Christiansen puolestaan kirjasi ylös jokaisen aivastuksensa ja väitetysti pääsi eroon allergioistaan huomattuaan, missä tilanteissa aivastelu tapahtui.

– Tämä kuulostaa hullun hommalta, mutta me tarvitsemme näitä pioneereja. He tuottavat meille tietoa siitä, mitä meidän kannattaa tehdä, sanoo suomalainen biohakkeri Teemu Arina.

Maltillisempikin mittaaminen tuottaa arvokasta tietoa omasta kehosta, Arina sanoo.

– Ihmisen pitäisi kiinnittää huomiota siihen toimintaan, jota hän haluaa muuttaa. Mittarit muistuttavat siitä, milloin pitäisi liikkua tai nukkua.

Suomi loistaa teknologialla ja luonnonvaroilla

Arinan etusormessa kimaltaa Suomessa kehitetty sormus, joka mittaa unen laatua, aktiivisuutta, kehon lämpötilaa, stressiä ja sykettä. Suomella on kaikki edellytykset tulla biohakkeroinnin kärkimaaksi, biohakkeri uskoo.

– Suomi on jo nyt Euroopan edelläkävijä. Maassamme on erittäin hyvin verkottunut ja pitkälle kehittynyt hyvinvointiteknologiasektori. Suomalaiset ravitsemusyritykset ovat kenties maailman parhaita.

Arina suitsuttaa muun muassa kotimaisesta lähdevedestä ja poronluusta valmistettua luulientä ja uskoo, että siitä olisi vientivaltiksi.

– Luuliemi on iso trendi hyvinvointialalla Yhdysvalloissa.
Tapahtumahallin nurkassa seisoo avantoa simuloiva kammio, jossa lämpötila laskee 150 pakkasasteeseen. Biohakkerointi ei kuitenkaan tarkoita pelkästään futurististen laitteiden koplausta, Arina selventää.

– Eri kulttuureissa on kehitetty tapoja, joilla terveyttä pyritään tasapainottamaan. Suomessa se on ollut avanto ja sauna, Intiassa jooga. Biohakkerit eivät ole uusi ajan ilmiö. Olemme vain antaneet sille uuden nimen.

Lue myös:

    Uusimmat