Mainos

Tämä mies perusti valeuutisten paljastuskeskuksen: "Putinin lipsautus Helsingissä kertoi totuuden – Ukrainan menestys olisi hänelle myrkkyä"

1:56

Ukrainalaistoimittaja ja valeuutisten paljastuskeskuksen perustaja sanoo, että Putinin lipsautus Helsingissä Krimin kansanäänestyksestä paljasti totuuden vahingossa.

Venäjän presidentti käytti lehdistötilaisuudessa yhdessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa kansanäänestyksestä ilmaisua "me järjestimme", kun virallinen versio on ollut passiivimuodossa "kansanäänestys järjestettiin".

Putinin versio siivottiin Kremlin sivustolta pian pois.

– Se oli Putin, joka järjesti kansanäänestyksen Krimin liittämisestä. Hänelle oli luontevaa tehdä tuollainen möläytys julkisesti, koska hän on ajatellut niin koko ajan, sanoo Vasyl Myroshnychenko, Ukraine Crisis Media Centerin perustaja, MTV Uutisten haastattelussa Porin SuomiAreenan yhteydessä.

Valeuutisia havainnoiva ja torjuva järjestö perustettiin neljä vuotta sitten Ukrainan kriisin alkaessa.

– Lännessä on ollut alusta lähtien selvää, etteivät "pienet vihreät miehet" olleet keitä tahansa, vaan venäläisjoukkoja Krimin tukikohdista ja että kansanäänestys tehtiin aseella uhaten.

– Nyt kun Krimin asukkaat ovat venäläisiä mutta myös ukrainalaisia, venäläispassi on matkustusasiakirja. Kun Ukrainan passinhaltijoille tarjottiin viisumivapaus Schengen-maille, biometrisen Ukrainan passin suosio kasvoi, koska venäläispasseilla pitää hakea viisumia.

Myroshnychenko sanoo, että alussa Venäjä yritti väittää, ettei lupaus viisumivapaudesta olisi totta. Mutta kun se olikin, väitteet vaimenivat. 

"Venäjä muuttelee valeuutisiaan"

Myroshnychenko sanoo, että alussa venäläismedia puhui natsijuntasta viitatessaan Ukrainan vallanvaihdoksen jälkeiseen johtoon ja levitti tietoa Ukrainan armeijan väitetyistä hirmutöistä maan venäläisväestön suhteen.

– Nyt maassa on puolitoista miljoonaa sisäistä pakolaista ja Venäjä yrittää levittää uusia kauhukuvia. Syyllistä haetaan Ukrainan nykyjohdon väitetystä kyvyttömyydestä tarjota kansalaisille toimivaa yhteiskuntaa ja johdon epäonnistuneesta talouspolitiikasta. Suuri osa tästä on täysin keksittyä, Myroshnychenko lataa.

Hänen mukaansa Venäjällä on kolmenlaisia yleisöjä valeuutisilleen, kotimainen, lähiulkomainen ja kansainvälinen.

– Mitä kerrotaan Saksassa, Ranskassa tai Suomessa, on tarkkaan kohdennettua. Ukrainassa osa mediasta on venäläisomistuksessa ja parlamentissa on venäläismielisiä puolueita, mikä tekee tilanteesta vaikean. Mutta nyt tiedämme tämän, ja osaamme kohdata asian eri tavalla.

"Ukrainan menestys voi kaataa Putinin"

Valeuutisia vastaan taisteleva Myroshnychenko ei usko, että Putin lähtisi sisäisin keinoin.

– Ukrainan on menestyttävä, sillä se olisi esimerkki venäläisille siitä, että hekin voi vat rakentaa paremman ja kunnollisen maan.

Hänen mukaansa toivo on nuoremmassa venäläisväestössä ja siinä, kysyvätkö he, onko olemassa parempaa elämää muuten kuin Putinin alaisuudessa.

– Se olisi uhka Putinille, sillä jos menestymme, hänen propagandansa ei voi peittää sitä, ja se johtaisi hänen hallintonsa romahtamiseen, Myroshnychenko hymyilee toiveikkaana.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja