Tämä kunta on ollut ahkerin ennakkoäänestäjä – Pöllöraati onnittelee: "Demokratian tähänastiset sankarit"

Pöllöraati: Presidentinvaalin kirikierros käynnistyi 10:41
Pöllöraati kokoontui Huomenta Suomeen keskustelemaan äänestysaktiivisuudesta sekä tenttien ja gallupien merkityksestä presidentinvaalin loppusuoralla.

Presidentinvaalien keskiviikkona alkanut ennakkoäänestys on saanut perjantaiaamuun mennessä uurnille jo runsaat 12 prosenttia äänioikeutetuista.

Ahkerimmin äänioikeutta on prosentuaalisesti käytetty Keski-Pohjanmaalla Lestijärven kunnassa, jossa äänestysaktiivisuus on tähän mennessä 23,3 prosenttia.

– Paljon onnea Lestijärvi, demokratian tähänastiset sankarit, toivottaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.

Mainittakoon, että piskuisella Lestijärvellä äänioikeutettuja on vain 549 kappaletta, joten "ykkössija" on saavutettu 128 äänellä.

Vaikka mieleistään ehdokasta saakin jo äänestää, presidenttiehdokkaiden tv-tenttejä on vielä ensi viikolla luvassa. Keskustelua on käyty siitä, olisiko tenttien tullut olla jo paketissa ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

– Vaaliviikon, eli ensi viikon tenteissä kaikki ehdokkaat ovat vähän täpinöissään ja varpaillaan, ja tunnelmat alkavat kiristymään. Ne ovat aina ne kaikista kiinnostavimmat ja vauhdikkaimmat. Jos tässä olisi puolentoista viikon tauko, niin olisihan se aika tylsää, sanoo Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari.

MTV:n presidenttitentti nähdään MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa ensi viikon keskiviikkona 24. tammikuuta kello 20.

Nyt saa äänestää! Tee MTV:n vaalikone tästä!

Missä viipyy Ylen gallup?

Julkisessa keskustelussa ja etenkin sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, missä erityisesti Ylen tuore kannatusmittaus viipyy.

– Jos ihminen on varma kannastaan, eihän gallupien pitäisi sitä hetkauttaa. Ikävä tauko tähän tulee, mutta siihen on ihan looginen syy. Koska näitä tenttejä on ensi viikolla, niin tiedotusväline haluaa ajoittaa siihen gallupinsa, sanoo päätoimittaja Jenni Tamminen Uudesta Suomesta.

Gallupin viipymistä on kritisoinut ennen kaikkea perussuomalaiset.

– Mielestäni Yle olisi voinut ainakin viestiä proaktiivisemmin itse, miten he tulevat kyselynsä julkaisemaan. Ymmärrän sitä, että tästä tehdystä päätöksestä on herännyt kaikennäköistä pientä salaliittoteoria-ajattelua, toteaa Neihum.

Yle kertoi Iltalehdelle keskiviikkona, että seuraava mittaus julkaistaan torstaina 25. tammikuuta.

– Somessa rähinä loppui kuin seinään Maaseudun Tulevaisuuden julkistaessa eilen oman kyselynsä, Junkkari mainitsee.

Lue myös:

    Uusimmat