Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Kunnanjohtajat näkevät vaalien siirron oikeana ratkaisuna, vaikka kaikki pitää organisoida uudelleen: "Nyt loppui vatulointi"

Kunnanjohtajat kertovat kuntavaalien järjestelyistä – näin viivästyminen ja korona muuttavat vaaleja 8:40
Katso videolta, miksi juuri kuntavaalit ovat kunnanjohtajien mielestä Suomen tärkeimmät vaalit suomalaisten kannalta.

Kuntavaalien siirto tuottaa kunnille lisähommia ja myös -kustannuksia. 

MTV Uutisten teettämästä kyselystä selviää, että yli 60 prosenttia suomalaisista pitää vaalien siirtoa oikeana ratkaisuna.

Uutisaamussa vierailleet kunnanjohtajat ovat kyselyn kanssa samoilla linjoilla. 

– Se lisää terveysturvallisuutta ja madaltaa kynnystä lähteä äänestämään, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä perusteli.

– Vihdissä myös näkemys vastaa kyselyn tuloksia niin ehdokkaiden kuin kuntalaisten puolelta. Näen kokonaisuuden kannalta tärkeänä sen, että nyt loppui vatulointi siitä, että mikä ajankohta on. Se on varmasti ollut kuormittavaa niin vaalijärjestelmälle kuin ehdokkaille, Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola jatkoi.

"Toivotaan, että valtio huomioi lisäkustannukset"

Vaalien siirto kuitenkin aiheuttaa rutkasti hommia kunnissa.

– Nyt täytyy käydä läpi, miten ehdokaslistaa käsitellään keskusvaalilautakunnassa, kun oikeusministeriön ehdotuksessa ehdokaslistojen jättöaikaa on jatkettu 4.5. saakka, mutta nykyinen laki sanoo, että määräpäivä oli eilen, Eerola kertoi.

Lisäksi viikosta kahteen viikkoon pidentyvävksi kaavailtu ennakkoäänestys aiheuttaa lisäkustannuksia. Äänestysajan pidentämisen syynä on se, että vaikka joutuisi eristykseen tai karanteeniin, olisi todennäköisempää päästä äänestämään joko ennakkoon tai vaalipäivänä. 

– Kaikki pitää organisoida uudelleen, tilavaraukset ja varmistaa, että ihmiset pääsevät paikalle. Nyt kun tähän tuli yksi (ennakkoäänestys)viikko lisää, myös kustannuksia tulee lisää. Toivotaan, että valtio huomioi lisäkustannukset, Mäkelä lähetti viestin Arkadianmäen suuntaan.

Äänestysprosentti totutusti pienempi

Kuntavaaleissa äänestysprosentti on totutusti matalampi kuin eduskunta- tai presidentinvaaleissa, vaikka kuntavaaleissa valitaan päättäjiä päättämään ihmisten kotikunnan asioista. MTV Uutisten kyselyssä 11 prosenttia vastaajista epäröi korona takia äänestämistä.

Kunnanjohtajat näkevät, että äänestysprosentin nostamiseen yleisellä tasolla löytyisi keinoja. Mäkelän mukaan vaaleja voitaisiin keskittää eli useammat vaalit järjestettäisiin samaan aikaan.

– Järjestelyiden kannalta se voisi olla hyvä, saataisiin lyötyä useampi kärpänen yhdellä iskulla. Kannattaisi selvittää, lisääntyisikö äänestysaktiivisuus, jos useammat vaalit käytäisiin samaan aikaan, Mäkelä pohti.

Vihdin kunnanjohtaja on maltillisemmalla linjalla.

– Toivon, että jokainen lähtee nyt äänestämään. Kunnissa on yli 700 tehtävää tällä hetkellä ja vaikutamme merkittävästi kuntalaisten arkeen. Nyt kannattaa käyttää valtaa ja äänestää, Eerola linjasi.

Katso pääkuvan videolta, miksi juuri kuntavaalit ovat kunnanjohtajien mielestä Suomen tärkeimmät vaalit suomalaisten kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat