Mainos

MTV:n superartikkeli vaaleista: Ennakkoäänirohmu Niinistön voitto varmistui – näin vaalivalvojaisissa reagoitiin

Tänään suomalaiset ovat äänestäneet uudesta presidentistä. Voittajaksi nousi istuva presidentti Sauli Niinistö, joka sai lopulta äänistä 62,7 prosenttia. Artikkeleita ja analyyseja julkaistaan useita, mutta jos haluat pärjätä yhdellä artikkelilla, se on tämä.

Tähän artikkeliin päivittyvät kaikki suuret ja pienet tiedot ja tunnelmat vaalipäivän aikana. Artikkelin kautta voit seurata suoria lähetyksiä sekä palata parhaisiin hetkiin ja analyyseihin videoiden välityksellä. 

Lisäksi löydät artikkelin lopusta tulospalvelun, jonka kautta voi katsoa, miten äänet jakautuivat.


22.25: Kun kaikki äänet oli laskettu, sai Niinistö äänistä 62,7 prosenttia. Pekka Haavisto (vihr.) oli kaukana takana 12,4 prosentillaan. Laura Huhtasaari (6,9) oli kolmas.

22.05: Katso Tulosillan ensimmäinen osa: 

Katsomo-video ei ole saatavilla


22.00: Sauli Niinistö on tasavallan presidentti seuraavat kuusi vuotta. Kun äänistä oli laskettu 99,6 prosenttia, Niinistö oli saanut äänistä 62,7 prosenttia. Pekka Haavisto (vihr.) oli kaukana takana 12,4 prosentillaan.

21.11: Yleisradio on julkistanut oman ennusteensa presidentinvaalien lopputuloksesta. Istuva presidentti Sauli Niinistö Ylen ennusteen mukaan on saamassa jatkokauden äänivyöryllä. Ennusteen mukaan Niinistö saa kaikista äänistä 62,9 prosenttia. Lue kaikki ennusteen arviot täältä.

21.10: Paavo Väyrynen vahvistaa palaavansa europarlamentista eduskuntaan heti kevätkaudelle.

– Aika lailla aletaan valmistelut tuleviin eduskuntavaaleihin, perustamansa kansalaispuolueen johtohahmo kommentoi MTV:lle.

20.51: Pääministeri Juha Sipilä myöntää, että suuri osa keskustan äänestäjistä on mennyt presidentinvaaleissa Sauli Niinistön taakse.

20.50: Ennakkoäänten lukema oli presidentti Sauli Niinistölle yllätys.

– Oli se minulle. En osannut odottaa näin korkeaa prosenttia tässä vaiheessa, Niinistö toteaa MTV Uutisille.

20.09: – Nyt voimme sanoa, kansalaiset, medbörjare, tasavallan presidentti seuraavat kuusi vuotta on Sauli Niinistö, kommentoi MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund MTV:n suorassa vaalilähetyksessä heti ennakkoäänten tultua julki.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

20.06: 64,4 prosenttia ennakkoäänistä saanut Niinistö sai kannattajiltaan vahvat suosionosoitukset tuloksen julkistamisen jälkeen. Niinistö kommentoi tulosta varovaisesti hurjasta ennakkoäänimäärästä huolimatta.

19.53: Väyrynen: Me olemme vaalien suuri voittaja. Lyhyt kampanja, ei puoluetukea eikä miljoonalahjoituksia Sauli Niinistön tapaan. En lähde arvailemaan prosentteja, toivon, että tänään olisi äänestetty vilkkaasti.

19.47: Vaalivalvojaisissa paikalla olevien MTV:n toimittajien mukaan keskustan tilaisuudessa on toiveikas tunnelma. SDP:n valvojaisissa puolestaan pidetään tärkeämpänä pidetään ehdokas Tuula Haataisen sijoitusta, ei kannatuslukemaa.

19.40: MTV:n vaalistudiossa asiantuntijat pohtivat, tuleeko toinen kierros vai ei.

– Se on nippa nappa, kaikki riippuu siitä, lähtevätkö demarien ja keskustan äänestäjät liikkeelle, kommentoi keskustan konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen.

– Gallupit ovat sitä vastaan. Jos toinen kierros tulee, se on valtava epäonnistuminen gallupeille. Itse olen varautunut toiseen kierrokseen, jatkoi SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Myös MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kertoo toimituksen varautuneen toiseen kierrokseen

– Mutta uskon, että tämä historiallinen läpimeno ensimmäisellä kierroksella on lähellä.

19.30: MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund kertoi Seitsemän uutisissa, millä tuloksella vaaleissa on vielä jännitettävää ennakkoäänten jälkeen. Lue juttu tästä.

​​​​​​​19.05: Maailmalla Suomen presidentinvaaleja pidetään läppihuutojuttuna ja tylsinä, mutta yksi asia pohdituttaa: Missä on Niinistön Lennu-koira?

18.44: Säästöpankkiiri Miika Koskinen muistelee Twitterissä ensimmäistä kertaansa. 

– Olin nuori ja minua jännitti. Olin puhunut siitä kavereiden kanssa ja olin nähnyt vanhempieni tekevän sen. Lopulta se oli ohi hyvin nopeasti. Sen jälkeen olen tehnyt sen aina kun mahdollista, myös tänään.

Ja kyllä, Koskinen puhuu presidentinvaaleissa äänestämisestä.

18.42: MTV:n vaalistudiolla alkaa olla valmista!

18.41: Vaalihuuma kuumenee! Keskustan vaalivalvojaisissa Matti Vanhanen kertoo uskovansa toiseen kierrokseen. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa, ketkä toiselle kierrokselle pääsevät.

18.10: Paavo Väyrysen sitkeä yrittäminen presidentiksi ei ole jäänyt huomiotta sosiaalisessa mediassa. Yksi osuvimmista kuvayhdistelmistä julkaistiin torstaina. Siinä Väyrynen odottaa "vuoroaan" vuoroin Kekkosen, Koiviston, Ahtisaaren ja Niinistön takana. Odottavan aika on pitkä.

18.06: Etenkin suuremmissa kaupungeissa vaalihuoneistot on jaettu sukunimen alkukirjainten mukaan. Twitterissä on harmiteltukin puolin ja toisin, miksi A-K-huoneistossa ei ole ollenkaan jonoa, mutta huoneistossa L:stä Ö-kirjaimeen jono on pahimmillaan kymmenien äänestäjien mittainen.

18.04: Sosiaalisessa mediassa on myös pohdiskeltu, kuluuko äänestyskopeissa nykyään enemmän aikaa, kun yhä useampi ottaa kopissa kuvan äänestämisestään ja julkaisee sen somessa.

18.01: Oletko vielä äänestänyt? Vielä on kaksi tuntia aikaa vaikuttaa – äänestyspaikat ovat auki iltalahdeksaan.

Klo 16.06: Politiikan toimittajat ennakoivat tulevaa vaali-iltaa. Videolta selviää, mitä toimittajat pitävät illan kohokohtana. 

Klo 15.50: Vaalikuume nousee! Kurkkaa oheiselta videolta, millaiset tunnelmat MTV:n vaalistudiossa ja ohjaamossa on. 

Klo 15.23: Maikkarin vaalistudiolla alkaa kaikki olla valmista illan lähetykseen. Lähetys alkaa kello 19.30. 

Klo 13.55: Presidentinvaalien äänestyspaikoilla on ollut vilkasta aamun ja aamupäivän aikana, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna MTV Uutisille. Lounasaika on perinteisesti vilkasta aikaa äänestyspaikoilla, joten jonojakin on kerrottu muodostuneen. Kaiken kaikkiaan äänestäminen on sujunut kuitenkin hyvin, eikä häiriöistä ole raportoitu. 

Klo 13.14: Ennakkoäänten laskeminen on täydessä vauhdissa. Kuvissa ennakkoääniä lasketaan Kallion virastotalossa Helsingissä. Ennakkoäänestyksen tulos julkistetaan klo 20. 

Klo 12.23: Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto kävi äänestämässä Kulosaaren ala-asteella. Osa ehdokkaista antoi äänensä jo ennakkoon. 

 

9.22: Jos presidentti valitaan jo tänä iltana, astuu hän virkaansa helmikuun alusta. Jos mennään toiselle kierrokselle, aloittaa presidentti tehtävässään maaliskuun alussa. 

9.00: Vaalihuoneistot avautuivat. Tänään voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty postissa tulleeseen ilmoituskorttiin. Ilman henkilöpapereita ei voi äänestää, joten mukana on oltava esimerkiksi ajokortti, sirullinen henkilökortti tai passi.

8. 47: Lumi- ja räntäsateet saattavat heikentää vaalipäivän ajokeliä. Ajokeli saattaa olla lounaasta saapuvan lumi- ja räntäsateen vuoksi huono Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Matalapaine tuonee lumisadetta eteläisen Suomen lisäksi Keski-Suomeen

7.38: Ehdokkailla on takana lukuisia tenttejä ja esiintymisiä. MTV:n suursuosioon noussut Pöllöraati arvioi ehdokkaiden esiintymisiä, alla raatilaisten näkemykset MTV:n ja Ylen päätenteistä:

2:19

Katsomo-video ei ole saatavilla


7.13: MTV:n vaalistudiosta kello 19.30. Mitä kaikkea on luvassa, siitä kertoo lisää lähetyksen vastuuhenkilöt: 

10:01

7.01: Tiesitkö, että myös Suomessa toimii vaalitarkkailijoita? Lisää heistä MTV Uutisten jutussa: 

1:53

6.44: Miten vaaliuurnat syntyvät? MTV Uutiset kertoi uurnien tarinan perjantaina:

1:50

6.30: MTV:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlund antoi eilen viime hetken arvionsa vaalien lopputuloksesta. Hän uskoo, että voittaja ratkeaa ensimmäisellä kierroksella. Grönlundin analyysi täällä

TULOSPALVELU AUKEAA KELLO 20:


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja