Nuorta miestä yritettiin lavastaa syylliseksi raakaan verityöhön Vantaalla, uskoo poliisi – myös uhrin vuokranantaja joutui tahtomattaan murhan tapahtumapaikalle

Vantaan Koivukylässä tapahtuneeksi epäillyn murhan tutkinnassa on tapahtunut uusi käänne. Poliisi uskoo, että vuonna 1993 syntynyttä miestä yritettiin lavastaa syylliseksi henkirikokseen.

MTV Uutiset kertoi huhtikuun alussa, että poliisi tutkii Vantaan Koivukylässä tapahtunutta murhaa. Teosta epäiltynä vangittiin tuolloin kaksi miestä ja nainen. Henkilöt oli otettu kiinni maaliskuun lopulla.

Poliisi pysytteli vielä vangitsemisten aikaan vaitonaisena tapauksena, sillä tutkinta oli alkumetreillään. Julkisuuteen kerrottiin lähinnä, että uhri on 35-vuotias mies ja että ruumis oli löydetty vasta, kun henkirikoksesta oli ehtinyt kulua jonkin aikaa.

Reilussa puolessatoista kuukaudessa on ennättänyt tapahtua.

Nyt tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen paljastaa, että kahden huhtikuussa vangitun epäillyn uskotaan yrittäneen lavastaa kolmatta syylliseksi. Lavastuksesta epäillään vuonna 1994 syntynyttä miestä ja vuonna 1987 syntynyttä naista. He ovat epäiltyinä myös murhasta.

Niin ikään huhtikuun alussa vangitulla, vuonna 1993 syntyneellä miehellä ei uskota olevan osuutta verityössä. Mies vapautui tutkintavankeudesta viime kuussa, pian vangitsemisensa jälkeen.

Ei epäillä murhasta, mutta...

Minkkinen ei suostu kertomaan, miten tarkalleen poliisi pääsi epäillyn lavastuksen jäljille. Mies on joka tapauksessa rajattu henkirikosepäilyn ulkopuolelle.

– Saimme suljettua hänet pois omilla tutkintatoimillamme. En lähde asiaa avaamaan tarkemmin. Olemme kuulusteluissakin päässeet eteenpäin sen suhteen, että paikalla ei ole ollut muita näiden kahden henkilön lisäksi.

Vaikka miehen ei epäillä liittyvän murhaan, on mahdollista, että häntä epäillään tutkinnan edetessä muista rikoksista. Minkkisen mukaan mies oli käynyt murhan tapahtumapaikalla uhrin asunnossa verityön jälkeen ja jättänyt ilmoittamasta näkemästään.

– Tämä (vierailu) liittyy ehkä siihen lavastukseen, Minkkinen muotoilee.

Tämä teosta tiedetään

Poliisi uskoo, että henkirikos tehtiin teräaseella. Tarkempaa tekotapaa Minkkinen ei halua vielä avata julkisuuteen, mutta tekoon on hänen mukaansa liittynyt erityistä raakuutta ja julmuutta. Siitä kielii myös rikosnimike, murha.

– Tekoon liittyy ehkä myös suunnitelmallisuutta. Motiivia selvitellään, Minkkinen sanoo.

Minkkinen ei halua myöskään ottaa toistaiseksi kantaa siihen, mitä uhrin asunnolla tapahtui ennen henkirikosta tai miksi murhasta epäillyt olivat asunnolla. Minkkisen mukaan uhri kuitenkin tunsi molemmat entuudestaan. Minkkinen ei sano, ovatko osalliset esimerkiksi sukua keskenään.

Verityö tuli ilmi noin kaksi viikkoa tapahtuneen jälkeen. Surmatun miehen ruumis löydettiin sattumalta.

– Hänen vuokrasopimuksensa oli päättynyt. Vuokraisäntä oli mennyt tarkistamaan asuntoa, kun sen piti olla tyhjä.

Epäillyt mielentilatutkimukseen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti tänään, että molemmille murhaepäillylle teetetään mielentilatutkimukset.

Samalla tapauksen syytteennoston määräpäivää siirrettiin loppusyksyyn. Alun perin syytteitä odotettiin nostettaviksi heinäkuun loppuun mennessä. Nyt syytteiden nostamiseen on aikaa marraskuun lopulle saakka.

Lavastusepäilystä kertoi aiemmin Yle

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja