Tämä aamuongelma voi olla masennusoire

Milloin huolestua väsymyksestä? 7:51
KATSO MYÖS: Lääkäri kertoo, milloin väsymyksestä pitää huolestua.

Noin kuudesosa ihmisistä kärsii masennuksesta jossakin elämänvaiheessa. Yksi merkki mielen synkistymisestä voi ilmetä aamuisin.

Vaikka on normaalia nauttia nukkumisesta ja vällyjen välissä oleskelusta, voivat jatkuvat motivaatio-ongelmat päivän aloittamiseen olla merkki jostain vakavammasta. Vaikeudet nousta sängystä aamuisin saattavat nimittäin kieliä masennuksesta, yhdysvaltalainen Coloradon yliopisto kertoo.

Masennus voi aiheuttaa väsymystä ja fyysistä vetämättömyyttä. Tällöin jo pienet toimet, kuten vaikkapa sängystä nouseminen, voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä tehtäviltä. Masennus voi aiheuttaa myös unettomuutta tai lisääntynyttä unen tarvetta, mitkä voivat hankaloittaa heräämistä entisestään.

Muita masennuksesta kieliviä merkkejä ovat merkittävät muutokset painossa ja ruokahalussa, arvottomuuden ja syyllisyyden tunteet, vaikeudet keskittyä tai tehdä päätöksiä sekä kuolemaan liittyvät ajatukset. Kyse ei ole hetkellisesti alentuneesta mielentilasta, vaan oireet vaivaavat ihmistä suurimman osan päivästä yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan.

Mikäli sängystä nouseminen tuottaa jatkuvasti vaikeuksia, ei asiaa kannata sivuuttaa vaan hakea apua esimerkiksi koulun tai työpaikan terveydenhuollosta tai Mielenterveyden keskusliiton neuvontanumerosta 0203 91920.

Herääminen voi olla myös seurausta univajeesta – videolla kerrotaan, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan, jos kello soi aamuseitsemältä.

Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:06
KATSO VIDEO: Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran.

Lue myös:

    Uusimmat