Mainos

Talviyössä harhailleen vanhuksen pelastaneille nuorille ropisee kiitoksia – hätämajoitusyksikkö vastaa, miksei miestä otettu sisälle

Kesälahtelaisten nuorten ansiokas toiminta, joka todennäköisesti pelasti muistisairaan 90-vuotiaan vanhuksen hengen, on tuonut pojille valtavasti kiitoksia. 

Sekä poliisi että Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ovat kiitelleet nuoria esimerkillisestä toiminnasta. Myös MTV Uutisten lukijat ovat ylistäneet poikia siitä, että he ovat keskeyttäneet oman toimintansa vanhuksen hädän edessä.

Kuuden nuoren porukka oli ajelemassa kahdella autolla Kiteen Kesälahdella Pohjois-Karjalassa lauantaiyönä. 18-vuotias Reima Pappinen kertoi ottaneensa kylmässä yössä ainoastaan alusvaatteissaan ja villasukissa kulkeneen miehen autoonsa lämmittelemään.

Pian muut kaverit ilmestyivät torille, ja yksi heistä ilmoitti vanhuksesta hätäkeskukseen. Torin vieressä on hoitokoti, jonne hätäkeskuksen neuvottiin nuoria menemään.

– Sieltä sanottiin, ettei ole heidän asiakas, joten häntä ei otettu sisään. Olisin kuvitellut, että pienellä kylällä on auttamisen henkeä sen verran, että katsoisivat edes, kuka on kyseessä. Varmaan siellä olisi tiedetty sekin, missä kyseinen vanhus asuu.

Viranomaisen yhteydenottoa ei kuulunut

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eteläisellä alueella ikäihmisten palveluiden johtaja Kaisa-Mari Soini haluaa kuitenkin oikoa nuorten tietoja asiasta.

– Nuoret toimivat esimerkillisesti, kun ottivat miehen turvaan ja soittivat hätäkeskukseen. Hätäkeskuksesta ohjeistettiin tiedustelemaan, onko asiakas karannut lähellä olevasta hoivakodista, ja paikalle oli kutsuttu viranomaiset tekemään tilannearviota, Soini kirjoittaa MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa.

Kaksi nuorta kävi Soinin mukaan kävellen tiedustelemassa, onko mies Kesälahtitalon asukas.

– Viranomaisten tekemän tilannearvion jälkeen Kesälahtitalolla odotettiin yhteydenottoa, hätämajoituspaikka oli valmiina, mutta valitettavasti yhteydenottoa ei tullut.

Kesälahtitalolle on nimetty paikka kiireellistä hätämajoitusta varten, jonne asiakas ohjataan sosiaalipäivystyksen kautta, kun tilanne ja avuntarve on selvitetty.

– Kesälahtitalolla on aina valmius ottaa vastaan hätämajoitusta tarvitseva, Soini korostaa.

Vanhus näki unta nuoruudestaan

Miehen autoonsa ottaneen Pappisen mukaan öiseen aikaan Kesälahden teillä ei juuri ihmisiä ole liikkeellä, joten siinäkin mielessä oli onni, että nuoret sattuivat torille oikeaan aikaan.

– No siinä saattaa yksi auto kerran tunnissa liikkua. Onneksi silloin ei ollut pakkasta, vaan lämpötila oli plussalla.

Autossa vanhus oli Pappisen mukaan kertonut, että oli nähnyt unta, jonka takia oli lähtenyt kotoaan ulos.

– Ilmeisesti hän oli nähnyt unta nuoruusvuosistaan, koska hän kertoi olleensa viemässä puita hevosen kanssa. Autossa istuessaan hän sitten muisti, että oli lähtenyt kotoaan villasukat jaloissaan. Lopulta hän osasi kertoa osoitteenkin, missä asuu, nuorukainen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.