Ohikulkija pelasti Tanjan eksyneen vähäpukeisen isän pakkasesta – Patu-koira käänsi illan tapahtumien kulun täysin: "Yön sankarit"

Mikkeliläinen pariskunta löysi eksyneen vanhuksen sattumalta keskellä kylmää talvi-iltaa viime viikolla. Kohtaaminen vanhemman miehen kanssa tapahtui yllättävän iltapuuhan ansiosta.

Loppiaisaamuna mikkeliläinen Tanja Ukkonen heräsi ikävään tekstiviestiin. Ukkosen muistisairas isä oli karannut hoitokodista myöhään keskiviikkoiltana vähäpukeisena.

– Tuli sellaiset kylmät väreet. Mieleeni juolahti heti isäni kertoma tarina hänen lapsuudestaan, kun hän kahdeksanvuotiaana käveli seitsemän kilometrin koulumatkan ilman hanskoja ja paleli kovasti, Ukkonen muistelee.

Kylmän loppiaisaaton tapahtumat saivat kuitenkin onnellisen päätöksen, sillä ohikulkija oli törmännyt Ukkosen isään ja soittanut paikalle apua myöhään keskiviikkoiltana.

– Seuraavana päivänä sairaalassa minulle kerrottiin, että isäni oli löytänyt ohikulkija, joka oli soittanut lopulta hätäkeskukseen.

Yllättävä iltalenkki johti vanhuksen luokse

Mikkelissä asuvien Jatta ja Totti Raittilan Patu-koira piti omistajiaan valveilla loppiaisaaton iltana. Totti Raittila päätti, että koira olisi hyvä käyttää ulkona, vaikka kello lähestyi iltayhtätoista.

Kotikadun risteyksessä Raittila ja koira törmäsivät vanhaan mieheen. Mies lähti kävelemään pariskunnan kotikatua pitkin, mutta kääntyi pian ja käveli samaa reittiä takaisin.

– Mies oli keppoisilla vaatteilla liikkeellä. Toimme koiran sisälle ja soitimme hätäkeskukseen, Jatta Raittila muistelee.

Pariskunta teki työnjaon: Totti Raittila jäi päivystämään ambulanssia samalla kun Jatta Raittila otti eksyksissä olleen miehen kiinni ja kulki hänen rinnallaan.

Kommunikointi kaksikon välillä oli kuitenkin haasteellista, sillä vanhempi mies puhui venäjää, jota Jatta Raittila ei ymmärtänyt.

– Yritin kysyä jotain useammalla eri kielellä, mutta hän ei reagoinut.

Ukkosen mukaan isä on puhunut aiemmin suomea, mutta sairauden myötä unohtanut kielen. Ukkosen isä muutti Venäjältä Suomeen vuonna 1996, mutta miehen juuret ovat Mikkelissä.

Ambulanssi saapui ja pariskunta pääsi lopulta palaamaan takaisin kotiinsa. Myöhäinen iltalenkki ei kuulunut normaaleihin rutiineihin ja siksi yllättävä ulkoilu vaikutti illan tapahtumiin merkittävällä tavalla.

– Ilman koiraa emme olisi olleet siihen aikaan pihalla, emmekä olisi koskaan kohdanneet vanhempaa mieshenkilöä, Jatta Raittila kommentoi.

Auttajat löytyivät puskaradion avulla

Ukkonen kirjoitti myöhemmin Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmään kiitokset tuntemattomalle ohikulkijalle, joka löysi Ukkosen muistisairaan isän. Ukkonen kirjoitti postaukseen, että ohikulkija oli pelastanut isän elämän.

– Käyn todella harvoin Faceebokissa, mutta tämä oli sellainen tapaus, että oli pakko kiittää niitä henkilöitä, jotka pelastivat isäni. He olivat yön sankareita, Ukkonen kuvailee.

Jatta Raittila oli kertonut tapahtumista kälylleen, joka huomasi Ukkosen postauksen Facebook-ryhmässä. Raittila sai kälynsä kautta kuvakaappauksen Ukkosen kirjoituksesta ja pariskunta päätti ottaa yhteyttä naiseen.

Jatta Raittilan mukaan henkilökohtaiset kiitokset Ukkoselta tuntuivat hyvältä. Pariskunta ei kuitenkaan halua sankarin viittaa, sillä he eivät pidä toimintaansa erityisenä.

– Molemmat ajatellaan, että kyllä kaikki ihmiset toimisivat ihan samalla tavalla. Oletan, että ihmiset puuttuisivat ja reagoisivat tällaisiin tilanteisiin, Jatta Raittila toteaa.

Jos henkilö katoaa, toimi näin! 0:48


 Miten toimia, jos henkilö katoaa? Katso ohjeistus yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat