Mainos

Talvivaarassa lisäjuoksutuksia lumien sulamisen takia – Ely-keskus: Tilanne ei hyväksyttävä

Talvivaaran kaivostoimintaa pyörittävä Terrafame voi jatkaa lisäjuoksutuksia, vaikka ympäristöluvan ehtoja rikotaan.

Kainuun ely-keskuksen ympäristöturvallisuudesta vastaava päällikkö Sari Myllyoja sanoo vesitilanteen kaivosalueella olevan sellainen, että ympäristöluvan ehtoja joudutaan rikkomaan. Terrafame ilmoitti aloittaneensa lisäjuoksutukset perjantaina.

– Lähestyvät kevättulvat sekä mahdollisuus käyttää Nuasjärveen johtavaa purkuputkea vain rajoitetusti tarkoittavat, että ympäristöturvallisuus voidaan varmistaa ainoastaan lisäjuoksutuksilla, sanoi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tiedotteessaan.

Ely-keskus antoi asiasta päätöksen torstaina. Myllyojan mukaan tilanne ei ole hyväksyttävä, mutta lumien sulaessa kaivosalueen vesitilanne pahenee. Vaarana on hallitsematon päästö ympäristöön.

Valtio rahoittaa toimintaa jatkuvasti

Terrafamen mukaan veden kertymiseen on syynä Vaasan hallinto-oikeuden välipäätös, joka rajoitti sulfaattikiintiötä Nuasjärven purkuputkessa.

– Vesivarastot ovat jo ennen lumien sulamista ja kevättulvia kriittisen täynnä, mistä syystä turvaudumme patoturvallisuuden vuoksi lisäjuoksutuksiin, Ratia sanoo.

Vaasan hallinto-oikeudesta ei ole tullut lopullista päätöstä Nuasjärven purkuputkesta. Purkuputkea alettiin käyttää marraskuussa 2015.

Terrafame kertoo rakentavansa tällä hetkellä keskitettyä vedenpuhdistamoa. Sen pitäisi varmistaa tehokas vesien käsittely, mutta tärkeämpänä yhtiö pitää päätöstä purkuputkesta.  

– Vesitilanteen hallinnan sekä kaivostoiminnan edellytysten kannalta olennaisinta on kuitenkin Vaasan hallinto-oikeuden tuleva ratkaisu Nuasjärven purkuputkiasiaan, Ratia sanoo.

Talvivaaran kaivostoiminta tarvitsee jatkuvasti lisärahoitusta valtiolta. Hallitus on esittänyt 38,5 miljoonan euron lisämäärärahaa Terrafame Groupin pääoman korottamiseen. Lisätalousarvioon sisältyvä tuki on saanut kovaa kritiikkiä eduskunnassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.