Mainos

Terrafame valitti hallinto-oikeuden Talvivaara-päätöksistä

Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame on valittanut Vaasan hallinto-oikeuden päätöksistä, jotka liittyvät kaivoksen ympäristölupaan. Hallinto-oikeus määräsi huhtikuisella päätöksellään kaivoksen ja metallitehtaan ympäristöluvat määräaikaisiksi.

Hallinto-oikeuden ratkaisu koski muun muassa kaivoksen jätevesien purkuputkea. Päätöksiä on kaikkiaan neljä, joista kaikista Terrafame valitti. 

Useat muutkin tahot tekivät valituksia. Niitä on yhteensä 13. Yhdeksän valituksista liittyy jätevesien johtamiseen Oulujoen vesistöön ja Nuasjärveen.  

Terrafamen valitusten sisältöä ei vielä tiistaina julkistettu. Syynä on korkeimman hallinto-oikeuden mukaan se, että Terrafame tutkii ensin, sisältävätkö valitukset liikesalaisuuksia. 

Kainuun ely-keskus valitti siitä, että Vaasan hallinto-oikeuden mukaan Talvivaaran kaivoksen purkuputkihankkeeseen on sovellettava ympäristövaikutusten arviointimenettelyä eli yva-menettelyä. Ely-keskuksen mukaan yva-menettely ei ole tarpeen. 

Luontojärjestöt vaativat muutoksia 

Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan kaivoksen ympäristölupa on säädettävä yksityiskohtaisemmaksi, jotta sen tulkinnanvaraisuus vähenee. 

Luonnonsuojeluliitto huomauttaa muun muassa, että jätevesien sulfaattipitoisuus on ollut luonnon kannalta liian suuri. Etenkin purkuputken alapuolella Nuasjärvessä sulfaattihaitat ovat suuret.

Järvessä on syvänne, johon raskas sulfaattivesi kertyy. Liiton mukaan se tekee syvänteen kaloille mahdottomaksi oleskella. 

Paikalliset luonnonsuojeluyhdistykset vaativat, että kaivokselle on määrättävä tiukka aikataulu vesistöpäästöjen ongelmien ratkaisemiseen. Jos parempaa puhdistusjärjestelmää ei kyetä hankkimaan, kaivoksen toimilupa on yhdistysten mukaan peruutettava tai tehtävä ehdolliseksi. 

Luonnonsuojeluyhdistysten valitukseen on liittynyt muitakin paikallisia tahoja ja yksityishenkilöitä.  

2:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja