Mainos

Hätäjuoksutukset korjasivat vedenpinnat – Talvivaara toimii vihdoin lupien mukaan

1:41

Terrafamen kaivosaltaiden vedenpinnat Sotkamon Talvivaarassa on saatu vakiinnutettua hätäjuoksutuksilla. Ilman lisäjuoksutuslupia vesikriisi on kuitenkin taas edessä viimeistään keväällä.

Joulun alla aloitetuilla hätäjuoksutuksilla sekä Kortelammen että Latosuon altaiden pinnat on saatu hallintaan toistaiseksi. Kainuun ely-keskuksen mukaan tilanne oli jouluviikon alussa kriittinen.

Investoitu 10 miljoonaa

Uusi malmi rullaa taas Kainuun kaivoksella. Terrafame Mining louhii ja kasaa malmia liuotuskasoihin kuin edeltäjänsä Talvivaara parhaina päivinä. Syksyn aikana uutta malmia louhittiin neljä miljoonaa tonnia ja tavoite saavutettiin joulun jälkeen. Vuodelle 2016 yhtiö tavoittelee 15 miljoonan tonnin louhintaa.

Myös metallitehdas on saatu kuntoon upottamalla sen korjauksiin muutamassa kuukaudessa 10 miljoonaa euroa. Talvivaaran konkurssipesä joutui pääomien puutteessa pitkään tinkimään tehtaan korjauksista ja välttämättömistä huolloista. Nykyistä tilannetta jopa valvoja kehuu.

– Se on nyt toimiva tehdas joka poistaa (haitta-aineita) liuoskierrosta normaalisti ja kykenee toimimaan liuoskierron osalta luvan mukaisesti. Se on hyvin poikkeavaa, moniin vuosiin näin ei ole ollut, huomauttaa Kainuun ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen.

50 vuotta ei riittävä peruste

Mutta vedenpaisumusta uusikaan yhtiö ei ole selättänyt. Purkuputki työntää puhdistettua jätevettä Nuasjärveen nyt tuhat kuutiota tunnissa, puolet enemmän kuin lupa sallii. Siihen oli pakko mennä kun tilanne muuttui joulun alla kriittiseksi.

– Meidät yllätti se, että lumet suli täällä itse asiassa kolme kertaa. Se on kai aika harvinaista Kainuussa, Terrafame Miningin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia hämmästelee.

Kaivos hätäjuoksuttaa vettä loppuvuoden ja rikkoo ympäristölupaa. Valvoja ei hyväksynyt juoksutuksia jo aiemmin useita kertoja käytetyn ympäristönsuojelulain 123 pykälän nojalla, jolla Terrafame niihin ilmoitti ryhtyvänsä.

– Meistä se ei ollut yllättävä tilanne. Onhan korkein hallinto-oikeuksin jo aiemmin todennut, että 35 tai 50 vuoden välein Kainuussa toistuva sadantamäärä ei ole yllättävä tilanne, Pääkkönen muistuttaa.

Patoturvallisuus ratkaisi juoksutuksen

Sen sijaan valvova viranomainen hyväksyi hätäjuoksutukset uuden laintulkinnan perusteella.

– Ympäristöturvallisuus- ja patoturvallisuusnäkökulmasta toiminnanharjoittaja teki oikean toimenpiteen torjuessaan ympäristöriskin, perustelee Pääkkönen virastonsa päätöstä.

Ely seuraa koko ajan mittauksilla ja muilla havainnoilla ympäristöluvan vastaisten hätäjuoksutusten vaikutuksia alapuolisiin vesistöihin.

– Toistaiseksi niistä ei ole merkkejä. Sehän lienee olennaista onko haittaa vai ei.

Purkuputken kiintiö elintärkeä

Vuoden alusta Terrafamella on taas käytössään uudet vuosikiintiöt vanhoille purkureiteilleen Vuoksen ja Oulujoen vesistöön. Mutta ne loppuvat muutamassa kuukaudessa jos vanhat merkit pitävät paikkansa.

Terrafame toivoo Vaasan hallinto-oikeudelta pikaista päätöstä, jolla purkuputken sulfaattikiintiötä nostettaisiin yhtiön hakemalle tasolle. Oikeus puolitti välipäätöksessään kiintiön ja se johti käytännössä siihen, että purkuputken kapasiteetistä on ollut käytössä vain noin puolet, 500 kuutiota tunnissa.

– Putken kautta pitäisi voida purkaa täysi määrä, ja päätös tarvitaan nopeasti, Ratia toivoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.