Mainos

Talvivaaran kaivoslupa muutettiin määräaikaiseksi – vesiongelma yhä ratkaisematta

Talvivaaran kaivoksen ja metallitehtaan lupa on muutettu määräaikaiseksi. Uutta lupaa on haettava vuoden 2017 elokuun loppuun mennessä. Määräaikaisella luvalla toimintaa voidaan jatkaa vuoden 2018 loppuun.  

Vaasan hallinto-oikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa bioliuotusprosessin epävarmuudella ja kaivoksen suurilla päästötarpeilla suhteessa purkuvesistöjen tilaan.  

Samalla hallinto-oikeus höllensi sulfaattipäästörajaa Nuasjärveen purkuputkea pitkin. Vuotuinen yläraja on nyt 15 000 tonnia.

Aiemmassa välipäätöksessään oikeus oli asettanut ylärajan 12 000 tonniin, mutta kaivos on turvautunut kriittisen vesitilanteen takia poikkeusjuoksutuksiin. Purkuputken alkuperäinen aluehallintoviraston määräämä sulfaattipäästöraja oli 24000 tonnia vuodessa.  

Oikeus muutti myös putken lupapäätöksen määräaikaiseksi, kun se aiemmin oli voimassa toistaiseksi. Aikarajat ovat samat kuin koko kaivosta koskevassa luvassa.   

Purkuputkipäätöstä on luonnehdittu hyvin merkittäväksi Talvivaaran kaivoksen tulevaisuudelle. Päästörajat ja kaivoksen vesitilanne vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten houkuttava kaivos on sijoittajien silmissä.

Ei ratkaise vesiongelmaa

Hallinto-oikeuden aamulla antama päätös ei ratkaise Talvivaaran kaivoksen vesiongelmaa. Ratkaisun mukaan päästörajat ovat sellaiset, että jätevesien varastointi kaivosalueella jatkuu, kunnes jätevesien käsittelyyn saadaan lisää tehoa.  

Hallinto-oikeuden mukaan välipäätöksen mukaiset 1000 tonnin kuukausipäästöt eivät ole aiheuttaneet Nuasjärveen pysyviä kerrostumia.

Uudessa päätöksessä kaivokselle annetaan lupa sulan veden aikaan enimmillään 2000 tonnin kuukausipäästöihin. Jäiden aikaan kuukausiraja pysyy edelleen 1000 tonnissa.  

– Rajoituksella varmistetaan, ettei purkualueella aiheudu veden haitallista kerrostumista erityisesti talviaikaan, oikeus toteaa.  

Hallinto-oikeuden päätöksestä kertoi aiemmin Yle.  

Talvivaaran kaivosta pyörittää nykyään valtionyhtiö Terrafame Group. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja