Mainos

Terrafame juoksutti kaivosvesiä yli kiintiönsä, tutkintapyyntö poliisille: "Emme voineet toimia toisin"

Valtion kaivosyhtiö Terrafamen tekemistä vesien hätäjuoksutuksista on tehty tutkintapyyntö poliisille. Yhtiö kertoi asiasta tiedotteessaan.

Terrafame juoksutti vesiä enemmän kuin ympäristöluvan vuosikiintiöt olisivat sallineet Sotkamon kaivosalueelta viime vuoden joulukuussa ja tämän vuoden huhtikuussa. Yhtiön mukaan juoksutuksiin täytyi ryhtyä patoturvallisuuden varmistamiseksi ja vakavien ympäristövahinkojen estämiseksi.

Yhtiön mukaan veden pinta oli noussut ennen juoksutuksia Kortelammen ja Latosuon padoilla niin korkealle, että vesien vuotaminen hallitsemattomasti ympäristöön oli erittäin mahdollista ilman toimia.

Terrafame aloitti entisen Talvivaaran kaivoksen ylösajon Sotkamossa viime vuoden elokuussa. Talvivaaran aikana yhtiöllä oli vakavia ongelmia vesialtaidensa kanssa. Terrafamen mukaan kaivosalueella oli vuosi sitten aiemman toiminnan seurauksena varastoituna noin 10 miljoonaa kuutiota vettä.

"Purkuputki vajaatehoinen, vettä satoi paljon"

Yhtiö perustelee nykyistä vesitilannettaan sillä, ettei marraskuussa käyttöön otettua, Nuasjärveen johtavaa purkuputkea ole voitu käyttää kuin vajaatehoilla. Vaasan hallinto-oikeus puolitti syyskuun 2015 välipäätöksellään purkuputken sulfaattikiintiön. Joulukuussa 2015 veden lisäjuoksutustarve kasvoi äkisti, kun lumet sulivat äkillisesti, ja lisäksi viime vuonna oli yhtiön mukaan satanut muutenkin poikkeuksellisen paljon. Keväällä vesivarastot olivat krittiisen täynnä jo ennen kevättulvia, ja näin päädyttiin uuteen hätäjuoksutukseen.

– Terrafamella ei näin ollen ollut toisin toimimisen mahdollisuutta lisäjuoksutuksista päätettäessä, Terrafame Oy:n toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen perustelee.

Vettä juoksutettiin yhteensä noin 2,7 miljoonaa kuutiota vanhoille purkureiteille Oulujoen ja Vuoksen vesistöihin sekä Nuasjärveen johtavan purkuputken kautta. Yhtiö kertoo puhdistaneensa lisäjuoksutetun veden siten, että sen laatu täytti ympäristöluvan pitoisuusvaatimukset. Ympäristöluvan kiintiöistä kuitenkin sulfaatin, natriumin ja mangaanin vuosikiintiöt ylittyivät. Yhtiön mukaan kriittisimpien metallien kuten nikkelin, kuparin ja sinkin vuosikiintiöt alittuivat lisäjuoksutuksista huolimatta.

Lukkaroinen kertoo, että Terrafame pitää tehtyä tutkintapyyntöä perusteettomana, mutta suhtautuu tutkintapyyntöön vakavasti.

Vaasan hallinto-oikeuden lopullinen päätös huhtikuussa mahdollisti Nuasjärven purkuputken käytön täydellä kapasiteetilla toukokuusta alkaen kesäkautena. Tällä on yhtiön mukaan ollut myönteinen vaikutus vesitilanteeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.