Talvirenkaiden kunto vai kokenut kuski – kumpaan suomalaiset luottavat?

Joka kolmas suomalainen on joutunut vaaratilanteeseen talvella ajaessaan. Melkein joka neljäs kuitenkin vaihtaa talvirenkaat alle vasta, kun on ihan pakko. 

Ifin tekemän kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista on joutunut viimeisen kahden vuoden aikana talvella ajaessaan vaaratilanteeseen liukkaasta kelistä tai huonoista renkaista johtuen.

Viidesosa on säikähtänyt pitkäksi venynyttä jarrutusmatkaa tai auton sivuluisua. Juuttumisen lumeen tai mäkeen on kokenut 12 prosenttia vastaajista. Tieltä suistumisia tai törmäämisiä on sattunut vain muutamalle prosentille vastaajista.

Mieluummin kokematon kuski ja hyvät renkaat

51 prosenttia vastaajista lähtisi mieluummin kyytiin sellaiseen autoon, jossa on uudet talvirenkaat ja kokematon kuski kuin sellaiseen autoon, jossa on kokenut kuski, mutta loppuun kulutetut talvirenkaat.

Toisin päin tekisi 23 prosenttia vastaajista, ja 26 prosenttia ei osaa sanoa, kumman auton kyytiin menisi.

Talvirenkaiden kunto kannattaa tarkistaa ennen renkaiden vaihtoa

Renkaiden riittävä urasyvyys on kätevintä mitata kolikolla, opastaa Ifin ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen.

– Kahden euron kolikon hopeareunuksen pitää upota renkaan uraan kokonaan eikä pahaa tee, jos osa kolikon kullanvärisestä osasta häviää myös renkaan uraan. Tällöin urasyvyys on noin 5 millimetriä, jolloin talvirenkaan kyky johtaa vettä, lunta ja räntää pois renkaan tieltä on vielä riittävä.  

Mittaus pitää tehdä renkaan kuluneimmassa kohdassa. Mitä syvempi urasyvyys on, sitä turvallisempaa renkailla ajaminen on.

Suurin osa vaihtaa talvirenkaat, kun kylmät kelit lähestyvät

Vastaajista 8 prosenttia vaihtaa talvirenkaat heti, kun kesärenkaat saa vaihtaa talvirenkaisiin. Yli puolet (54 prosenttia) vaihtaa autoon talvirenkaat, kun talvikelien ennustetaan lähestyvän.

36 prosenttia vaihtaa talvirenkaat vasta silloin, kun talvisia kelejä on jo ollut tai kun talvirenkaat on lain mukaan pakko vaihtaa.

Kyselytutkimukseen vastasi 1005 henkilöä ja sen toteutti YouGov Finland.

Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiö


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja