Talvirengaskausi lähestyy – nämä asiat tulee tarkistaa ennen asennusta

Renkaat ovat yksi auton tärkeimmistä turvallisuustekijöistä. On hyvä varmistua ajoissa talvirenkaiden kunnosta, ettei vastaan tule odottamattomia yllätyksiä.

Ennen asennusta renkaista tulee tarkastaa riittävä urasyvyys, nastarenkaissa nastapoikkeamat rengaskohtaisesti ja myös renkaan ikä on tärkeää huomioida. Yli viisi vuotta vanhojen renkaiden kumiseos alkaa olla liian kovettunutta turvallisuuden takaamiseksi.

– Rengas on tullut tiensä päähän, jos urasyvyys on kulunut alle kolmen millin. Se on talvirenkaan uran sakkoraja, mutta renkaat kannattaa turvallisuussyistä uusia jo, kun urasyvyyttä on jäljellä alle viisi milliä. Nastapoikkeama renkaiden välillä ei myöskään saisi olla yli 25 prosenttia. Eli jos jostain renkaasta puuttuu tätä enemmän nastoja suhteessa muihin renkaisiin, on aika marssia rengaskauppaan, listaa Vianorin rengasasiantuntija Mika Ahlstedt.

Talvirenkaista puhuttaessa vastaan tulee myös ikuisuuskysymys nasta- ja kitkarenkaiden vastakkainasettelusta. Suomalaisista kuskeista jopa 84 prosenttia kertoo ajavansa nastarenkailla, jotka ovat pito-ominaisuuksiltaan turvallisempi vaihtoehto etenkin vaihtelevissa keliolosuhteissa ajamiseen.

Kitkarengas toimii hyvin tasaisissa olosuhteissa, mutta se vaatii myös hieman ennakoivamman ajotyylin. Kitkarenkaan ehdottomiin etuihin lukeutuvat hiljaisuuden tuoma mukavuus, pieni vierintävastus sekä renkaiden vaihtoon tuleva joustavuus. Kitkarenkaat kun voi asentaa jo hyvissä ajoin syksyllä, eikä keväällä niiden vaihdon kanssa tarvitse kiirehtiä.

– Renkaita valitessa on hyvä miettiä, millainen ajaja on, missä olosuhteissa pääsääntöisesti ajaa ja ennen kaikkea, mitä ominaisuuksia itse arvostaa. Haluaako satsata renkaiden pitoon, hiljaiseen ajoääneen, mahdollisimman pieneen polttoaineen kulutukseen vai esimerkiksi tiettyyn rengasmerkkiin, Ahlstedt luettelee huomioon otettavia asioita.

Talvirenkaiden lakisääteinen käyttöpakko alkaa 1.12., jolloin kaikissa autoissa tulee olla nasta- tai kitkarenkaat alla. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen, mutta tarvittaessa myös aikaisemmin olosuhteiden kuten aamupakkasten niin vaatiessa.

Lue myös:

    Uusimmat