Talvea ei tule etelään sitten millään – jopa 7 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin: "Koko tammikuun ennuste on tällä hetkellä hyvin lämmin"

4:59
Leudon sään vuoksi talvi on monin paikoin Suomea pahasti myöhässä, eikä lämmölle näy loppua – tästä on kyse.

Lumen ja paukkupakkasen ystäville on harmillista kerrottavaa: leudon sään vuoksi termisen talven alkamispäivä antaa edelleen odottaa itseään osassa maata.

Talven tuloa saadaan yhä vartoa Etelä- ja Lounais-Suomessa, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne. Vastaavaa tilannetta ei meteorologin mukaan pääse aivan joka vuosi syntymään.

– Tällä hetkelä talvi ei ole päässyt kunnolla alkuun, koska takana on lämmin joulukuu, ja näyttäisi jatkuvan lämpimänä jopa seuraavan kuukauden verran, Rinne kertoo.

Rinteen mukaan sään "jojottelu" on jatkunut jo pidemmän aikaa: vuoroin tulee hyvin kylmää ja vuoroin lämmintä ilmamassaa.

– Jotta talvi pääsee virallisesti alkamaan, vaaditaan kahden viikon riittävän kylmä pätkä. Sellaista ei yksinkertaisesti etelässä ja lounaisessa Suomessa ole päässyt tulemaan.

Onko talvi peruttu etelässä?

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan Atlantilta näyttää puhaltavan lämmintä ilmaa koko Pohjois-Eurooppaan. Rinteen mukaan tammikuussa voi olla jopa 6–7 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Termisen talven alkua ei kuitenkaan kannata vielä julistaa perutuksi, sillä aikaa on yhä.

– Tulevat viikot näyttävät erittäin synkältä talven kannalta. Koko tammikuun ennuste on tällä hetkellä hyvin lämmin. Talven toive ei ole kuitenkaan täysin hukkaan heitetty: tässä on helmikuuta ja osa maaliskuutakin vielä virallista aikaa, milloin talvea voi esiintyä etelässäkin, meteorologi sanoo.

Rinteen mukaan lauhemmat talvet yleistyvät koko ajan etelässä ja lounaassa. Pitkät ja lumiset jaksot alkavat olla maan keski- ja pohjoisosan heiniä.

– Etelässä siirrytään koko ajan lähemmäs Keski-Euroopan ilmastoa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja