Tältä näyttävät Suomen ensimmäiset värivalokuvat

Saimaan kanavan kaunein kohta Lauritsalassa avautuu upeana vuonna 1903 otetussa kuvassa, joka on tiettävästi ensimmäinen Suomessa otettu värivalokuva.

Nobel-veljesten öljytankkeri Evgenija vuonna 1909 ja Muurmanskin rautatien rakennustöitä vuodelta 1915. Sata vuotta vanhat kuvat näyttävät kuin ne olisi kuvattu vastikään. Vanhoissa värivalokuvissa on oma taikansa. Verrattuna mustavalkokuviin värikuvat tuovat aivan toisenlaisen realismin tunnun. Tältä se siis oikeasti näytti, pääsee katsoja ihastelemaan.

Gallen-Kallelan Museoon on koottu värivalokuvauksen pioneerin Sergei Prokudin-Gorskin (1863-1944) kymmeniä valokuvia. Tuntemattomaksi jäänyt venäläiskuvaaja kuvasi erityisesti keisarikunnan historiaa, arkkitehtuuria, maisemia ja ihmisiä.

Prokudin-Gorskin värivalokuvat ennen värifilmien aikaa perustuivat kolmivärimenetelmään. Hän kuvasi kolme eri mustavalkoista negatiivia kolmella erivärisellä suotimella. Värit olivat punainen, vihreä ja sininen. Negatiiveista tehtiin kolme positiivia, jotka heijastettiin taikalyhdyllä eli projektorilla värisuotimien läpi seinälle yhdeksi kuvaksi. Näin pystyttiin saamaan aikaan ensimmäinen värikuvat.

Vaikka Prokudin-Gorskin kehittämä menetelmä ei hänen aikanaan yleistynyt, on sillä ollut merkitystä nykypäivän tekniikalle.

– Menetelmä on sama kuin on nykyään käytössä televisiossa ja kaikessa digitaalikuvassa eli värit erotellaan punaiseen, vihreään ja siniseen. Yleisesti puhutaan RGB-menetelmästä, kertoo näyttelyn kuvankäsittelystä ja vedostuksesta vastannut valokuvaaja Tuomo-Juhani Vuorenmaa.

Prokudin-Gorskin maine kantautui myös tsaari Nikolai II:n korviin, joka pyysi häntä taltioimaan kotimaansa näkymiä. Värivalokuvauksen pioneeri sai käyttöönsä oman pimiöllä varustetun junavaunun Venäjän kierrokselle.

Suurin osa Prokudin-Gorskin kuvista on säilynyt Yhdysvaltain kongressin kirjaston kokoelmissa, jonne kuvat hankittiin vuonna 1948. Värivalokuvia ennen värifilmiä -näyttelyn kuraattori Mikko Pekari, on valinnut kokoelmasta runsaan valikoiman suomalaisille läheisiä näkymiä. Kuvat rinnastuvat näyttelyssä ajallisesti ja maantieteellisesti Akseli Gallen-Kallelan ja I.K. Inhan teoksiin. Näyttely avautuu yleisölle lauantaina 7. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat