Mainos

Tältä näyttää Tampereen ratikka! Mutta kumman värin tamperelaiset valitsevat?

0:16

Tampere on julkistanut kuvat tulevasta raitiovaunustaan. Tampereen raitiotie oy kuvailee raitiovaunua ulkomuodoltaan pehmeäksi, pelkistetyksi ja funktionaaliseksi. Raitiovaunun muotoilussa lähtökohtana oli tehdä selkeästi tamperelainen ja Tampereen tarpeisiin sopiva ratikka.

Raitiovaunu on kahteen suuntaan ajettava, minkä vuoksi vaunun päädyt ovat muodoltaan identtiset.

Keulassa on käytetty kaareutuvia pintoja, jotka rajoittuvat alaosastaan mahdollisimman lähelle kiskoja, mikä parantaa jalankulkijaturvallisuutta. Ratikassa käytetään myös LED-huomiovaloja parantamassa vaunun havaittavuutta.

Inspiraatio tamperelaisuudesta

Ratikkayhtiön mukaan muotoilijat hakivat työhönsä inspiraatiota tamperelaisuudesta, jonka piirteitä ovat konstailemattomuus, aitous ja pragmaattisuus sekä uskallus tarttua asioihin.

Raitiovaunussa on metallihohtomaalipinta, jonka väri valitaan kahdesta vaihtoehdosta yleisöäänestyksellä Tampereen päivässä 29.–30.9.2018. Raitiovaunun väri julkaistaan maanantaina 1. lokakuuta eli samana päivänä, kun Tampere täyttää 239 vuotta.

Finalistivärit valikoituivat viime keväänä tehdyn kaikille avoimen väriarvioinnin perusteella. Väriarvioinnin mukaan punainen ja vaaleansininen olivat kaupunkilaisten mielestä sopivimmat värit ratikalle.

Verkkoäänestys ratikan väristä on osoitteessa www.tampereenratikka.fi. Verkkoäänestys alkaa lauantaina 29.9.2018 kello 9.00 ja päättyy sunnuntaina 30.9.2018 kello 21.00.

Ensimmäinen raitiovaunu valmistuu vuonna 2020

Tampereelle tulevat raitiovaunut valmistaa kotimainen Transtech Oy, jonka omistaa kokonaan Skoda Transportation.

Tampereelle on tilattu 19 raitiovaunua. ForCity Smart Artic X34 -mallin raitiovaunut ovat 37,3 metriä pitkiä, kolmiosaisia ja kahteen suuntaan ajettavia.

Raitiovaunussa on kauttaaltaan matala lattia, ja vaunuun on esteetön pääsy pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Raitiovaunussa on 104 istumapaikkaa ja ruuhka-aikaan tilaa 264 matkustajalle.

Raitiovaunujen valmistus aloitetaan Kajaanin Otanmäessä vuonna 2019. Ensimmäisen raitiovaunun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 alussa.

Raitiovaunuliikenne käynnistyy Tampereella vuonna 2021. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.