Mainos

Oppositio haluaisi pitää peltomarkettien aukiolorajoitukset

Vasemmistoliiton edustajien mielestä kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen vie lähikaupoilta kilpailuedun, ja peltomarketit syövät näin pienet kaupat.

Kristillisdemokraattien edustajat taas pelkäävät yhteisen lepopäivän katoamista.  

Varovaista tukea he saivat eduskunnan lähetekeskustelussa SDP:n ja vihreiden edustajilta. Hallituksen on tarkoitus vapauttaa kokonaan kauppojen ja parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat. 

Ben Zyskowicz (kok.) sanoi ajaneensa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista jo 1980-luvulta asti.  

-Mielestäni kauppojen aukioloajoista säätäminen ei kuulu kansanedustajille. Emme päätä myöskään, milloin tehtaat, toimistot tai pankit ovat auki, Zyskowicz sanoi.  

Vasemmistoliiton edustajat vetosivat Palvelualojen ammattiliiton PAMin lausuntoon, joka vastusti aukioloaikojen vapauttamista. PAMin mukaan työpaikkoja voisi tulla vapauttamisen myötä lisää, mutta työsuhteet voisivat olla entistä enemmän osa- ja määräaikaisia.

Vasemmistoliiton edustajat myös korostivat, että syntyvä työ olisi todella epäsäännöllistä.  

  
Kampaamot voi avata  

Opposition edustajat olivat huolissaan myös perheiden jaksamisesta, kun lastenhoito jakautuisi entistä pidemmälle ajalle. Esimerkiksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah väitti, että aukioloaikojen laajentuminen lisäisi vuoropäivähoidon tarvetta ja näin kuntien kustannuksia.  

Hallituspuolueet taas muistuttivat Kuntaliiton lausunnosta, jonka mukaan lasten vuorohoidon tarve ei merkittävästi lisääntynyt aiemman muutoksen jälkeen, joten vapauttamisen ei voi odottaa aiheuttavan olennaisia vaikutuksia.  

Essayah myös lisäsi, että sunnuntain aukiolo on hänen arvojensa vastainen.  

-Yksi sun toinen on sunnuntaina kaupassa käynyt unohtunutta voipakettia hakemassa, mutta aukioloaikojen täydellinen vapauttaminen tarkoittaa yhteiskunnan rytmin muuttumista, Essayah sanoi.  

Suurin osa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista vastustavista opposition edustajista kannattaa kuitenkin parturi- ja kampaamoliikkeiden aukiolon vapauttamista.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.