Taloustieteen nobelisti Holmström määrittelee Trumpin diktaattoriksi, joka pyrkii romuttamaan mediaa

Taloustieteen nobelisti Bengt Holmströmin mielestä EU on menettänyt uskottavuuttaan kansan keskuudessa.

Populistinen aalto näkyy Euroopassa muun muassa brexitinä. Taloustieteen nobelistin, professori Bengt Holmströmin mielestä se voi olla EU:lle hyväksi.

– On mahdollista, että EU herää brexitin takia ja ryhdistäytyy. Mielestäni tämä vaatisi sen, että todella alettaisiin keskittyä muutamiin suuriin, tärkeisiin kysymyksiin kuten puolustus, Holmström sanoo Evan raportissa Tyytymättömyyden siemenet – Mistä populismi tulee.

Holmströmin mielestä EU on menettänyt aikaa ja uskottavuutta puuhaamalla pieniä asioita, jotka ovat turhauttaneet kansaa.

Edessä saattaa olla diktaattorien kausi

Nobelisti arvioi, että populismin nousun myötä edessä saattaa olla diktaattorien kausi. Hän uskoo sen kuitenkin jäävän lyhyeksi.

– Kun sanon ”diktaattorit”, tarkoitan kaikkia niitä, jotka alkavat tietoisesti repiä alas edustuksellista demokratiaa ja mediaa. Näin määriteltynä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuuluu tähän joukkoon, koska hän on yrittänyt tietoisesti muun muassa romuttaa mediaa, jota ei pysty kontrolloimaan.

Holmströmin mielestä toridemokratiaan nojaaminen tarkoittaa, että poliitikkojen näytteleminen lisääntyy ja syvällisen tiedon merkitys laskee. Läpinäkyvyyden vaatimus taas voi johtaa pinnalliseen politikointiin, pisteiden keräämiseen ja poliittiseen näyttelemiseen.

Yhdysvaltalainen politiikan tutkija Francis Fukuyama sanoo samassa raportissa, että nykypäivän suurin haaste liberaalille demokratialle tulee järjestelmän sisältä, ja että edessä on tavalla tai toisella raskaita vuosia.

– Yhdysvalloissa, Britanniassa, Euroopassa ja useissa muissa maissa poliittisen järjestelmän demokraattinen osa on nousemassa liberaalia osaa vastaan ja uhkaa käyttää ilmeistä oikeutustaan repiäkseen rikki tähän asti käyttäytymistä rajoittaneet säännöt ja ankkuroidakseen avoimen ja suvaitsevaisen maailman.

Lue myös:

    Uusimmat