Mainos

Talouskriisin siivitti Obaman selkeään johtoon

Yhdysvaltoja riivaava pankkikriisi näyttää nostaneen demokraattipuolueen ehdokkaan Barack Obaman mahdollisuuksia presidenttipörssissä.

Tuoreimman Washington Postin ja ABC-uutisten mielipidemittauksen mukaan Obama johtaisi nyt republikaanien John McCainiin nähden luvuin 52-43. Vielä pari viikkoa sitten McCain oli parin prosenttiyksikön johdossa samassa mittauksessa.

Washington Postin mukaan talouselämän alamäki on selkein syy muutokseen.

- Useammat äänestäjät luottavat Obamaan talouden käsittelyssä ja hänellä on selvä etumatka ehdokkaana, joka on paremmin virittäytynyt amerikkalaisten kohtaamiin nykytilanteen talousongelmiin, selittää lehti.

Mittauksessa näkyy myös selvästi se, että talous on nyt äänestäjien suurin huolenaihe. Puolet kyselyyn vastanneista nimesi sen aiheeksi, joka päättää heidän presidenttivalinnastaan. Pelko talouden syöksykierteestä on kasvanut vauhdilla, sillä edellisessä mittauksessa vain 37 prosenttia vastanneista nimesi sen pääasialliseksi päänsärykseen.

Vaaliväittely seuraava testi

Obama on saanut nyt hieman lisää kannatusta valkoisten naisten ja riippumattomiksi julistautuneiden äänestäjien keskuudessa.

Riippumattomat ovat ratkaisevassa asemassa vaalissa, sillä heidän osuutensa on jopa kymmenen prosenttia uurnille astelevista amerikkalaisista.

Republikaanien varapresidenttiehdokkaan Sarah Palinin aiheuttama alkuinnostus on myös jäähtynyt. Yli puolet äänestäjistä suhtautuu häneen yhä myönteisesti, mutta hän on menettänyt selvästi jalansijaansa riippumattomien naisten keskuudessa.

McCainin gallup-johto maan turvaamiseen liittyvissä asioissa on myös hiipunut ja nyt hän niissäkin tasoissa Obaman kanssa.

Yhdysvalloissa odotetaan nyt seuraavaa ratkaisevaa testiä, eli perjantai-iltaista ensimmäistä ehdokkaiden välistä vaaliväittelyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.