Talousasiantuntija Suomen tilanteesta: "Taustalla ei hunsvottitaloutta"

Kokemuksella: Seppo Lindblom 26:15

Suomen taloustilanteen taustalla ei ole vastuutonta velontekoa tai palkkaräjähdystä, sanoi Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Postipankin entinen pääjohtaja Seppo Lindblom.

Mauno Koiviston poliittisena sihteerinäkin toiminut valtiotieteen tohtori Seppo Lindblomin mielestä syynä Suomen huonoon taloustilanteeseen ei ole niin sanottu hunsvottitalous.

– Ei meillä mitään palkkaräjähdystä ole takana eikä vastuutonta velantekoa. On yritetty ponnistella maltillisen palkkapolitiikan ja leikkausten keinoilla, mutta se ei vain ole riittänyt tähän saakka, Lindblom sanoi lähetyksessä.

Lindblom on samaa mieltä Nobelin talouspalkinnon voittaneen Paul Krugmanin kanssa Suomen ongelmien syistä.

– Nobelisti Krugman on monessa asiassa varmaan ollut väärässäkin, eikä (hän ole) mikään yleisnero ja guru. Mutta siinä hän on oikeassa, että nämä Suomen tämän hetken ongelmat eivät kuvasta vain Suomen pulmia, vaan sen järjestelmän pulmia, missä olemme mukana.

Markka-aikaan ratkaisu talouden kohentamiseen olisi voinut löytyä devalvaatiosta, eli valuutan arvon tahallisesta heikentämisestä. Eurosta irrottautuminen ei kuitenkaan Lindblomin mielestä ole välttämättä ratkaisu.

– Ymmärrän hyvin, ettei tässä voida irtaantua mistään järjestelmästä, johon on menty. Mutta pitää vain ymmärtää – että olipa hallitus mikä tahansa – minkälaisessa ahdistuksessa suomalainen hallitus joutuu tässä tilanteessa tähtäämään Suomen taloudelliseen elvyttämiseen. Hyvin pitkä ja raskas tie on edessä.

– Voisi kyllä sanoa, että en omalla urallani muista näin vaikeata tilannetta Suomen edessä olevan kuin tänä päivänä.

Kuinka Lindblom kommentoi Kreikan tilannetta? Mikä Suomen pankin rooli hänen mielestään tänä päivänä on? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat