Mainos

Talonkorkuinen hairy panic -pörrö nielee rakennuksia Australiassa

0:57

Australiassa Wangarattan pikkukaupunki on hätää kärsimässä eriskummallisen kasviongelman takia. Hairy panic -niminen pörröinen kasvi leviää käsittämättömällä vauhdilla ja nielaisee lähes kokonaisia taloja uumeniinsa.

Näkymä Wangarattan kaupungissa on monin paikoin kuin fantasiaelokuvasta. Hairy panic -kasvit ovat kerääntyneet kattojen korkuisiksi ja niiden tiiviit kasvustot peittävät ovet ja ikkunat.

Panicum effusum, tunnetummalta englanninkieliseltä nimeltään hairy panic on avokierijänä leviävä ruohokasvi joka elää lähinnä Australiassa. Nimitys "hairy" eli "karvainen" tulee siitä että sen lehtien päissä on pitkät ohuet rihmat. Avokierijä siitä puolestaan muodostuu, kun kuoltuaan kasvi irtoaa juurestaan ja lähtee levittämään siemeniään pyörien tuulen mukana. Hairy panic kasvaa ja leviää hyvin nopeasti.

Absurdit kuvat kasvihöttöön niin sisä- kuin ulkopuoleltakin uppoutuneista rakennuksista Kaakkois-Australiassa ovat levinneet ympäri maailmaa mm. australialaisen 7News-uutisten, Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sekä amerikkalaisen CNN-uutiskanavan kautta.

Hairy panic on asukkaille ennestään tuttu vitsaus, mutta tämä vuosi on ollut poikkeuksellisen raju. Tuuli kuljettaa uutta kasvustoa välittömästi raivattujen kasvien tilalle, ja kasvi tunkeutuu myös rakennusten sisälle.

- Tämä on niin turhauttavaa. Raivaukseen menee tuntikausia, valittaa Wangarattan asukas Jason Perna 7News-uutisille.

- Tämä on fyysisesti kuluttavaa ja henkisesti vielä enemmän, kuvailee puolestaan Pam Twitchett.

Vakavaa vaaraa kasvi ei aiheuta. Se on lampaille lievästi myrkyllinen, mutta ei aiheuta haittaa esimerkiksi lemmikeille tai ihmisille. Monet asukkaat ovat myös huolissaan mahdollisesta tulipalovaarasta, mutta viranomaisten mukaan ongelman muuttuminen paloriskiksi on melko epätodennäköistä. 

Lähteet: 7News, BBC, Guardian

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.