Tallinna pimeiden taksien jahtiin

Tallinna vaatii kovia sakkoja pimeille taksikuskeille. Kaupunki esittää lainmuutosta, joka toisi luvatta ajelevalle kuskille jopa 18 000 kruunun, eli noin 1150 euron sakot. Summa on huomattava maassa, jossa luvalliset kuskit tienaavat minimipalkkoja.

Postimees-lehden mukaan korkein oikeus on jo useasti jättänyt tuomitsematta kuljettajan, joka on ajanut ilman ajo- tai taksilupaa. Oikeuden tulkinnan mukaan kyse ei ole ollut taksinkuljettajasta, joten lain tunnusmerkistö on jäänyt täyttymättä. Autossa on voinut olla kuitenkin taksin merkit kuten keltainen tunnusvalo.

Taksiliiton mukaan ongelmia pohjustaa yleinen taloustilanne, joka on pakottanut esimerkiksi rakennusmiehiä autonrattiin.

- Alalle tulee satunnaisesti ihmisiä, jotka luulevat tekevänsä paljon rahaa, sanoi Lembik Poolak Taksiliitosta.

Virolaistaksien rehellisyyttä valvovat poliisi ja kunnan viranomaiset. Pimeisiin takseihin puuttumista on vaikeuttanut se, että viranomaisen pitää todistaa kuljettajan ottaneen rahaa kyydin tarjoamisesta.

Kuntien viranomaisilla ei kuitenkaan ole oikeutta esiintyä asiakkaina ja poliisilla on ollut parempaa tekemistä, joten piraattikuskit ovat saaneet temmeltää melko vapaasti.

Tallinnan takseilla vapaa hinnoittelu

Suomessa taksit hinnoittelevat palvelunsa samalla tavoin, mutta Virossa on käytössä vapaat markkinahinnat. Yrittäjät voivat siis itse hinnoitella palvelunsa haluamallaan tavalla.

Sääntöjen mukaan hinnaston täytyy kuitenkin olla taksissa asiakkaan nähtävillä. Luvallisella taksinkuljettajalla on aina esillä myös kuvallinen henkilökortti.

Tallinnalaiset taksinkuljettajat eivät juuri nauti luottamusta suomalaisturistien keskuudessa. Taksiliiton mielestä tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti.

Poolakin mukaan viranomaiset ovat onnistuneet viime vuosina paljastamaan esimerkiksi huijauksessa käytettyjä lisälaitteita, joilla taksamittareita on pyöritetty tavallista nopeammin. Seurauksena on ollut taksilupien menetys ja yli tuhannen euron sakko, mikä on käytännössä tarkoittanut ammatin loppumista.

Varoittavat esimerkit ovat Poolakin mukaan parantaneet koko alan rehellisyyttä. Suomalaisturisteja hän rohkaisee tarkistamaan hinnoittelun ennen matkaa ja pyytämään kuittia sen jälkeen.

- Asiakkaalla on oikeus vaatia kuittia, ja jos sitä ei saa, niin hän voi jättää matkan maksamatta, Poolak muistutti.

Kuitti voi paljastaa huijausyrityksen, sillä siitä pitää ilmetä kaikki maksuun vaikuttavat kertoimet kuten matkan pituus ja aika.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat