Mainos

Tällaista tuhoa mökkivuokraajat aiheuttavat: palanut mökki, sieniä seinillä, vessanpöntöt hajalla...

Tällä viikolla paljon keskustelua on herättänyt vuokralaisen ja mökin omistajan välinen keskustelu mökin kunnosta. MTV uutiset selvitti millaista tuhoa vuokralaiset ovat mökeillä aiheuttaneet ympäri Suomea.

Mökin huonosta kunnosta alkunsa saanut keskustelu on herättänyt paljon keskustelua tällä viikolla. Vuokralaisen mukaan mökinomistaja oli jättänyt mökin siivottomaan kuntoon, kun taas omistajan mukaan mökki on mökki eikä mikään hotelli.

28 vuotta mökkialalla olleen Sirkan mökkipalvelun Mirja Hirvosen mukaan koko keskustelu asettaa mökinvuokraajat huonoon valoon. Kuluva kesä on muutenkin ollut hiljaista aikaa vuokrauksien suhteen, ja nyt keskustelun myötä varmasti vielä hiljaisempaa.

– Ei kyllä kaivattaisi tällaisia kirjoituksia yhtään, kyllä siinä olisi molemmilla osapuolilla itseään silmiin katsominen ja miettiä, että mitähän nyt on tehty, Mirja Hirvonen sanoo.

Lähes 30 vuotta vuokrausalalla olleen konkarin mukaan kuitenkin noin 95-prosenttia asiakkaista on hyvin käyttäytyviä, eikä ongelmia ole. Varsinkin viimeiset kymmenen vuotta ovat sujuneet varsin rauhallisesti. Hän kuitenkin vahvistaa, että aina välillä tällaisia pienempiä ongelmia sattuu, mutta niihin osataan varautua.

– Varsinkin jos on nuorisoporukka tulossa mökille, kyllä siinä osaa sitten odottaa, että varmaan vähän siivottavaa saattaa porukan jäljiltä olla.

Eniten siivottavaa on Hirvosen mukaan ollut uuden vuoden aikoihin, kun ihmiset juhlivat mökeillä ja jättävät niitä siivoamatta. Hän kuitenkin painottaa, ettei mitään hävityksen kauhistusta ole mökeissä kertaakaan ollut. Suurimpia ongelmia ovat takavuosina olleet muun muassa hajotettu vessanpönttö.

– Meilläkin on kuitenkin 10 000 asiakasta rekisterissä ja suurin osa on hyvin käyttäytyviä kyllä ollut. Kun säännöistä sovitaan etukäteen vuokralaisen kanssa, ei ongelmia tule, Hirvonen jatkaa.

Mökki paloi maan tasalle

Jarkko Hietanen, Hietasen mökkivuokrauksesta, kertoo, ettei suurempia ongelmia asiakkaiden kanssa myöskään ole ollut. Vuokrausbisnestä on pyöritetty jo 90-luvun alusta asti, ainoa isompi tapaturma oli mökin palaminen muutama vuosi sitten.

– Siinä oli venäläisturistit jättänyt kynttilän palamaan mökkiin lähtiessään kauppaan. Sieltä kun palasivat, niin oli koko mökki palanut maan tasalle, Hietanen naurahtaa.

Hietasen mukaan myös nuorisoporukat ovat käyttäytyneet mökeillä hyvin, eikä siis mitään perussiivoamista suurempaa urakkaa ole jouduttu tekemään.

Palanut mökki ei kuitenkaan ole ainoa tulen kanssa käynyt ongelma. Myös mökin terassin lattiat ovat saaneet osansa huonon tulen käsittelyn seurauksena. Suuremmilta vahingoilta on siis kuitenkin vältytty.

Ryöpätessä roiskuu

Paavolan mökkivuokrauksen Marja-Riitta Liukkonen kertoo samalla tavalla ongelmia olleen hyvin vähän asiakkaiden kanssa. 10 vuotisen mökinvuokrausuran aikana asiakkaat ovat kaikki olleet pääosin fiksuja, vaikkakin ihmisten erilaiset siisteyskäsitykset aiheuttavat välillä hieman töitä.

– Kaikilla on kuitenkin erilainen käsitys siitä, mikä on siistiä ja mikä ei. On joskus jouduttu hieman sitten jälkiä korjaamaan, muttei mitään isoa siivousta, Liukkonen kertoo.

Isoimman urakan ovat aiheuttaneet sienestämisestä innostuneet venäläisturistit. Venäläiset olivat käyneet ahkerasti sienessä lomansa aikana, ja päättivät ryöpätä sieniä mökissä. Ryöppäyksen toimesta palohälyttimet olivat pärähtäneet soimaan niin kovaa, että viereisissäkin mökeissä oli ihmetelty.

Liukkosen mentyä paikalle oli koko keittiö sienien ja nesteen peitossa. Hän kuitenkin sanoo, että suurimmalta osin myös kaikki ulkomaalaisturistit ovat käyttäytyneet oikein hyvin, näitä yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta.

– Eräät asiakkaat olivat rikkoneet sängystä pinnat ja koittaneet sitten korjata asiaa hiuspompulalla, Liukkonen nauraa.

Kaiken kaikkiaan useimpien vuokrausyhtiöiden mukaan asiakkaat ovat aina käyttäytyneet varsin hyvin, lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia. Pienempiä vahinkoja sattuu itse kullekin, eikä niistä ole koitunut vuokraajille vaivaa. Tärkeimpänä ohjeena vuokraajat pitävätkin yhteisten pelisääntöjen sopimista jo vuokrausvaiheessa.

Kun mökkiä pidetään yleisesti hyvässä kunnossa, antaa se vuokralaisellekin paremman kuvan mökistä, jolloin he ovat siivonneet omiakin jälkiään mieluusti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.