Karu yllätys paljastui juuri ennen juhannusta – täydellistä mökkiä tori.fi–sivustolla vuokrannut mies katosi savuna ilmaan: "Poliisin vanha tuttu"

MTV Uutisten toimittaja kavereineen joutui ammattimaiselta vaikuttaneen mökkihuijarin uhriksi.

"Mökki meren rannalta kahdeksalle henkilölle, juhannus vapaa", luki tori.fi-sivuston ilmoituksessa. Helsinkiläinen kuuden hengen kaveriporukkamme oli täysin yksimielinen siitä, että Uudenkaupungin lähellä sijaitseva mökki oli todellinen löytö. Oma ranta, puusauna ja grilli takaisivat rattoisan juhannuksen nyt, kun sääjumalat kerrankin suosivat Suomea keskikesän juhlan aikaan.

Mökin hinta kolmelta vuorokaudelta oli siivouksen ja petivaatteiden kanssa yhteensä 400 euroa. Hinta oli melko lailla linjassa muiden löytämiemme mökkien kanssa, ehkä aavistuksen verran edullisempi kuin useimmat muut.

Kuvia ilmoituksessa ei ollut, mutta vuokranantaja lähetti auliisti valokuvia mökistä pyydettäessä.

Upeannäköinen, totesimme yhteistuumin ja aloimme suunnitella juhannuksen ohjelmaa.

Mökkiä vuokraavan miehen kanssa sovittiin 9. kesäkuuta mökkivarauksesta tekstiviestillä. Hän lähetti vuokrasopimuksen mökistä sekä ohjeet maksua varten. Kommunikointi niin puhelimessa kuin viesteilläkin tapahtui virheettömällä suomen kielellä.

Hälytyskellot eivät soineet missään vaiheessa.

Mökistä maksettiin sovittu vuokrasumma suomalaiselle pankkitilille, minkä jälkeen mies lähetti vahvistuksen maksusta ja tarkemmat ajo-ohjeet mökille. Kaikki vaikutti selvältä, mökki oli varattu ja vuokrasopimus mökistä tehty.

"Murtovarkaita mökillä"

Elettiin juhannuksen aatonaattoa, kesäkuun 17. päivää. Mökkikassit oli jo pakattu, ruoka- ja juomalistat selvillä. Mukaan otettavista lautapeleistä oli vielä hieman erimielisyyttä.

Kello 21.51 illalla puhelimeen kilahti tekstiviesti mökin vuokranneelta mieheltä.

"Hei, kävimme mökillä viemässä puita ja katsomassa että kaikki on kunnossa, niin ikävä kyllä mökillä on alkuviikosta käynyt murtovarkaita. Täten emme voi huomenna vuokrata mökkiä, koska emme saa siivottua/korjattua jälkiä niin nopeasti. Palautin vuokrasumman teille tilille takaisin. Olen todella pahoillani asiasta."

Maailma pysähtyi hetkeksi ja paniikki valtasi meidät. Mitä nyt tapahtuisi, mistä löytyisi korvaava mökki näin nopealla aikataululla? Vielä tässäkin vaiheessa hälytyskellojen kilkatus kuului vain vaimeasti jossakin taustalla. Olihan mies sanonut palauttaneensa rahat tilille, ja tilisiirrossa luonnollisesti kestäisi oma aikansa juhannuspyhien takia.

Muutamalla kaveriporukan jäsenellä oli omakohtaistakin kokemusta vanhempiensa mökillä käyneistä murtovarkaista. Ikävä juttu, minkä sille mahtaa, pohdimme yhteistuumin.

Korvaava mökki löytyi koko yön netissä vietetyn haun seurauksena hieman kauempaa, mutta se ei siinä vaiheessa haitannut. Pääsimme kuin pääsimmekin mökille Heinävedelle ja juhannus lunasti, tai jopa ylitti odotukset.

Seuraavalla viikolla mökin maksanut kaveriporukan jäsen tarkisti tililtään, olivatko mökkirahat palautuneet. Rahoja ei näkynyt. Niin pahoittelevalta aiemmin vaikuttanut mökin vuokrannut mies lakkasi vastaamasta viesteihin tai puheluihin.

– Valitsemaanne numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä, ilmoitti automaattinauhoitus kerta toisensa jälkeen.

Rikoksesta epäilty tiedossa

Teimme rikosilmoituksen poliisille. Ilmoitus on tällä hetkellä Lounais-Suomen poliisilla tutkinnassa. Tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Jaakko Pitkänen kertoo, että rikosnimikkeenä on petos.

– Rikoksesta epäilty on tiedossa, hän on poliisin vanha tuttu ja tekee näitä petoksia tasaiseen tahtiin tekaistuilla identiteeteillä ja osoitteilla, Pitkänen sanoo.

Pitkäsen mukaan nettipetos on hyvin yleinen rikosnimike. Lounais-Suomen poliisilaitokselle tulee useita nettipetosta koskevia rikosilmoituksia viikossa. Pitkäsen mielestä petoksista on aina tärkeää tehdä rikosilmoitus, jotta tekijä saataisiin rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan, vaikka rahaa ei saisikaan takaisin.

– Harvoin tällaisilla ihmisillä on mitään varallisuutta tileillään. Koko homma perustuu siihen, että rahat saadaan huijattua nopeasti ja ne myös liikkuvat nopeasti eteenpäin, Pitkänen selventää.

Mökkien kysyntä kasvussa

Tori.fi:n viestintäpäällikkö Laura Kuusela kertoo, että kaikki Torissa julkaistut ilmoitukset tarkistetaan joko manuaalisesti tai automaattisesti. Kyseinen mökkihuijari on nyt estetty tori.fi:stä.

– Tori pyrkii tunnistamaan ilmoittajat, joilla on aikaisemmin ilmennyt petoksia tai huijauksia.

Torissa on lisäksi petoksiin erikoistunut tiimi, joka tekee läheistä yhteistyötä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa.

– Teemme paljon näkymätöntä työtä sen eteen, etteivät huijarit pääsisi markkinoille. Huijarit ovat valitettavasti todella taitavia ja heillä voi olla esimerkiksi useampia eri identiteettejä. Yritämme olla askeleen heitä edellä, mutta aina se ei onnistu, Kuusela kommentoi.

Tänä vuonna suomalaiset ovat Kuuselan mukaan olleet erityisen kiinnostuneita loma-asunnoista ja mökeistä, ja niitä on haettu tori.fi:stä tavallista ahkerammin. Osasyynä runsaaseen mökkikiinnostukseen saattaa olla koronapandemia, joka on estänyt ulkomaanmatkailun miltei kokonaan.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n kyselyn mukaan loistavat kesäsäät ja koronan aiheuttamat matkustamisen rajoitukset ovat tuoneet aivan uusia asiakkaita mökkimarkkinoille. Loma-asuntojen myynti on ylittänyt odotukset. Nyt ollaan kiinnostuneita kaikenlaisista mökeistä, mutta edelleen rantapaikat, jotka ovat hyvässä kunnossa ja varusteltuja, ovat kiinnostavimpia. Kasvukeskusten ympärysalueilla sekä perinteisillä Järvi-Suomen alueilla, kuten Keski-Suomessa ja Etelä- Savossa, Kaakkois-Suomessa ja Pirkanmaalla sekä Kanta-Hämeessä käydään vilkkaimmin mökkikauppaa.  

Lisääntyneestä mökkikysynnästä huolimatta mökkihuijausten määrä ei kuitenkaan ole Kuuselan tietojen mukaan lisääntynyt tori.fi:ssä viime aikoina.  

– Torissa on koko ajan yhteensä yli 1,5 miljoonaa ilmoitusta, joten määrä on todella suuri. Valitettavasti mukaan mahtuu pieni määrä, alle promille, myös huijausyrityksiä. Mökkihuijausten lisäksi polkupyörät ovat toinen huijausaltis kohde etenkin näin sesonkiaikana eli kesällä.

Näin vältät mökkihuijauksen

Laura Kuusela antaa vinkkejä siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon vuokratessa mökkiä tuntemattomalta henkilöltä.

Selvitä seuraavia asioita:

•           Onko mökki ylipäätään olemassa, tarkka sijainti

•           Vuokraajan taustatiedot

•           Onko vuokraajana mökin omistaja tai siihen valtuutettu henkilö?

•           Onko myyjä vasta juuri rekisteröitynyt Toriin?

•           Onko myyjällä muita ilmoituksia?

•           Onko myyjällä lisäkuvia mökistä? Pyydä paljon lisätietoja - näin varmistat, että myyjä todella tuntee kohteensa ja siellä olevat laitteet ja niiden toiminnot (sauna, palju, pyykkikone, tiskikone jne.)

•           Mahdollinen myyjän puhelinnumeron varmistaminen numerotiedustelusta

•           Älä maksa kaikkea vuokraa heti, vaan esim. pieni osa ensin varausmaksuksi ja loput kun vuokraus alkaa ja olet varmistanut mökin olemassaolon

•           Älä koskaan maksa/siirrä suuria summia rahaa tuntemattomalle henkilölle

•           Jos vuokraajalla on kiire maksujen kanssa, se viittaa yleensä aina huijaukseen

•           Jos hieman liian halpa hinta houkuttelee, yleensä se on liian hyvää ollakseen totta

•           Tutustu: Ostajan opas: https://tuki.tori.fi/hc/fi/articles/115000649224-Ostajan-opas

•           Muista! Kuluttajansuoja ei koske kahden yksityishenkilön välisiä sopimuksia


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja