Tällaisia varokeinoja United Brotherhood käytti poliisia vastaan: Puheluiden sijaan viestejä, kertakäyttökäsineet kädessä ja lusimiskassit valmiina

Kurkista United Brotherhoodin kerhotilaan: Tältä näytti liivijengin olohuoneessa 0:51
Kurkista United Brotherhoodin kerhotilaan: Tältä näytti liivijengin olohuoneessa!

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus langetti maanantaina pitkiä tuomioita useille vastaajille United Brotherhood -jengin ympärille kietoutuneessa rikosvyyhdissä. Tuomiosta käy ilmi, miten UB yritti varautua poliisin varalta ja miten se toimi.

Tuomiosta selviää miten jengiläiset yrittivät varautua poliisiin ja miten poliisi näytön isoon tutkintaan hankki.

Keskeiset jengiläiset yrittivät minimoida puhelinliikenteen poliisin puhelinkuuntelun takia. Sen sijaan käytettiin viestisovelluksia kuten Whatsapp ja Surespot. Viestit ja kuvat tuhottiin määrä-ajoin kuten laitteetkin.

Järjestön johtajalla oli kahden vuoden aikana kahdeksan liittymää.

Pelko ei ollut aiheeton, sillä krp kuunteli UB-tutkinnassa useita puhelimia. Vankilapuheluissa ei saanut puhua rikoksista, koska ne nauhoitettiin.

Autojen vaihtoa

Poliisin seurantaa yritettiin välttää siten, että auto saatettiin vaihtaa, jos sillä oli jääty poliisin ratsiaan. Autoja myös tarkastettiin poliisin seurantalaitteiden varalta. Tuomiosta selviää, että poliisi myös niitä käytti.

Kerhotilassa ei puhuttu aroista asioista ääneen, vaan asiat kirjoitettiin paperilapuille, jotka sitten poltettiin tai syötiin. Pelko poliisin tilakuuntelustakaan ei ollut aiheeton. Poliisilla oli 2019 useita kuukausia kestänyt ääni- ja videotarkkailu Tuusulan Upokaskujan tallissa. 

Keskustelulapun polttaminen tallentui poliisin tarkkailukuvaan.

Poliisi seurasi myös ulkoa valvontakameralla keitä kerhotiloissa kävi.

Lukot ja lusimiskassit

Kotiasuntojen lukkoja vaihdettiin itsesarjoitettaviksi, jolloin taloyhtiön yleisavaimet eivät käyneet niihin.

Rahoja, huumeita ja aseita käsiteltäessä piti olla kertakäyttökäsineet kädessä. Tarkoituksena oli välttää sormenjälkien jättäminen.

UB:ssa oli varauduttu myös poliisin kiinniottoihin. Jäsenillä piti olla valmiina lusimiskassi, jossa oli vankilassa tarvittavia siviilitarvikkeita. Näin toisen jäsenen ei tarvinnut etsiä tavaroita. 

Oikeuden päätöksen mukaan UB:ta johtanut Tero Holopainen määräsi kaikki tai lähes kaikki UB:n jäsenet huumeiden käyttökieltoon. Tätä valvottiin huumeiden käytön osoittavilla virtsatesteillä. Huumetestien tarkoituksena oli pitää jäsenet toimintakunnossa.

UB:ssa keskusteltiin myös siitä mitä pitää ja mitä ei kuulusteluissa saa sanoa.

Varotoimet eivät riittäneet

Eniten näyttöä jutussa kertyi Tuusulan kerhotilan ääni- ja videotarkkailussa. Se alkoi poliisin tammikuussa 2019 tiloihin tekemän ratsian jälkeen ja kesti syksyyn. 

Poliisi käytti jutussa jengitilan ja pihan videoinnin ja kuuntelun lisäksi teknisiä keinoja laajemminkin. Esimerkiksi jengiläisten vuokraaman lomakylän mökin terassia salakuunneltiin. Myös hotellihuoneita kuunneltiin.

Jengiläisiä seurattiin ja tapaamisia valokuvattiin. Varovaisuus puhelinkeskustelussa petti joitain kertoja. Peiteltyjä puheita tai niiden osia kyettiin yhdistämään muuhun näyttöön.

Puhelimista poliisi keräsi myös näyttöä paikannuksista. Jengiläisiä pysäyteltiin usein ja autot tutkittiin. Etsintöjä koteihin ja työpaikoille oli lukuisia. Löydettyjä amfetamiinieriä pystyttiin yhdistelemään toisiin niiden rakenteen perusteella ja sitä kautta selvittelemään niiden reittejä.

Palapeli

Puheen kirjoittaminen paperille ei ollut vaaratonta. Tuusulan kerhotilan baaritiskin alta roskakorista löytyi paperisilppua, josta kyettiin selvittämään palasia kokoamalla muun muassa teksti: ”keskiviikko pirit tulee niin tos on yks kaveri…”

Lapussa oli myös sormenjälkiä.

Näyttöä löytyi myös kiinteistöjen asiakirjoista sekä todistajien kertomuksista.

Lisäksi yksi jengiä lähellä ollut mies kertoi tapahtumista oikeudessa, mikä alensi hänen rangaistustaan.

Kuitenkin useita jengin johtajaan kohdistuneita huumesyytteitä hylättiin, koska niitä ei kyetty yhdistämään häneen, eikä pelkkä johtajuus riittänyt tuomioon.

Rikollista toimintaa

United Brotherhood syntyi 2010, kun Rogues Galley, Natural Born Killers ja M.O.R.E. yhdistyivät. Järjestö on todettu useissa oikeusjutuissa järjestäytyneen rikollisuuden järjestöksi. 

UB ilmoitti viime talvena lakkauttaneensa toimintansa.

Tästä huolimatta viranomaiset ovat vaatineet toimintaa kiellettäväksi. Oikeus antaa tästä haarasta päätöksen helmikuussa 2021.

United Brotherhoodin toiminnan ydinaluetta oli huume-, kiristys- ja ampuma-aserikokset. Väkivaltaa käytettiin niin omia jäseniä kuin ulkopuolisia vastaan. Mitään laillista toimintaa ei ole ollut.

Jäseniä UB:ssa ja sen 2016 perustetussa alajärjestö Bad Unionissa oli satakunta.

Jäsenyyksiä oli eri tasoisia: täysjäseniä, puolijäseniä ja alimmalla portaalla olivat noviisit tai support-jäsenet. Bad Unionista saattoi edetä United Brotherhoodiin. Tunnus on punamusta jengiliivi.

Jäseniltä perittiin jäsenmaksua kuukausittain.

Hierarkiassa ylempiarvoinen saattoi käskeä alempiarvoista ja tottelematonta voitiin rangaista.

Kokoukset torstaisin

Osastoja UB:lla oli Helsingin lisäksi Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kouvolassa, Oulussa ja Vaasassa. Jäseniä saatettiin siirtää osastosta toiseen riitojen tai miehistövajauksen takia.

Aikanaan toimintaa johti kuuden henkilön neuvosto, mutta se lakkautettiin 2016. Jokaisessa kaupungissa oli oma johtajansa. 

Käräjäoikeuden mukaan Tero Holopainen johti toimintaa valtakunnallisesti.

Hän sai Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vajaan kymmenen vuoden tuomion törkeistä huumerikoksista ja muista rikoksista.

UB:n pääkaupunkiseudun kokoontumistilat olivat Upokaskujalla Tuusulassa, kun se joutui rikosten takia jättämään aiemman tilansa Vantaan Pähkinärinteessä. Kokouksia tilassa pidettiin torstaisin.

Korjaus 16.12. klo 13.35: Tekstissä kerrottiin aiemmin, että yksi UB:n ex-jäsen olisi puhunut poliisille. Kyseinen mies ei ole ollut jengin jäsen, vaan vain lähellä jengiä.

Lue myös:

    Uusimmat